"Süleymani O Gün Bize 22 Milyon Dolar Verdi"

"Süleymani O Gün Bize 22 Milyon Dolar Verdi"

Kasım Süleymani'nin şehid olduğu gece edepsiz twetler atan züppeli tiplerin aslında kimlerin sözcüsü olduğu her geçen gün daha net anlaşılıyor.

Zahar'dan Süleymani Açıklaması

Hamas'ın Dilinden Kasım Süleymani: Ekonomik sorunlarımız olduğunu söyledik, ertesi gün 22 milyon doları elimize verdi Hükümetin dışişleri bakanı olarak İran’a gittiğini ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın kendisini Kasım Süleymani’ye yönlendirdiğini anlatan Zahhar, ‘Hükümetin ekonomik sorunlarından bahsettik. Çalışanlarımızın maaşını veremediğimizi, halka sosyal yardım yapamadığımızı aktardık. Ertesi gün 22 milyon doları elimize verdi’ ifadelerini kullandı.

Hamas'ın Dilinden Kasım Süleymani: Ekonomik sorunlarımız olduğunu söyledik, ertesi gün 22 milyon doları elimize verdi 

Filistin İslami Direniş Hareketi/Hamas liderlerinden Mahmud Ez Zahhar, şehadetinin 1. Yıldönümü yaklaşam Kudüs Orduları komutanı General Hacı Kasım Süleymani ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Zahhar, sosyal medyada yayılan videosunda Şehid Süleymani ile ilk olarak 2006’da Gazze’de Hamas hükümeti kurulduktan sonra görüştüğünü belirtiyor.

Hükümetin dışişleri bakanı olarak İran’a gittiğini ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın kendisini Kasım Süleymani’ye yönlendirdiğini anlatan Zahhar, “Hükümetin ekonomik sorunlarından bahsettik. Çalışanlarımızın maaşını veremediğimizi, halka sosyal yardım yapamadığımızı aktardık. Ertesi gün 22 milyon doları elimize verdi” ifadelerini kullandı. Hamas ve İran İlişkisi Hamas liderlerinden Mahmud Zahar, grubun İran ve Kasım Süleymani ile olan ilişkisinin geçmişini de anlattı.

Hamas'ın kurucu liderlerinden olan ve halen grubun Gazze Şeridi'ndeki yapılanmasında üst düzey liderlik görevini sürdüren Zahar, Lübnan Hizbullahı'na yakın El Meyadin kanalına bazı açıklamalarda bulunmuştu. Yaptığı açıklamalarda Zahar, Hamas'ın geçmişten bugüne İran ile olan ilişkilerinden de bahsetmişti. İlişkiler Nasıl Başladı? Zahar, Hamas'ın İran ile olan ilişkilerinin ilk olarak 1992 yılında Lübnan'daki Merc ez Zuhur'da (sürgün dönemi..) başladığını ifade etti.

1992 yılının Aralık ayında işhalci Siyonist İsrail rejimi, büyük kısmı Hamas ve benzeri Filistinli gruplara mensup 400'ü aşkın Filistinliyi, Batı Şeria ve Gazze'den Güney Lübnan'a sürmüştü. Güney Lübnan'da bulunan ve yaşam alanlarından oldukça uzak bir noktada yer alan Merc ez Zuhur vadisine sürülen Hamas mensupları burada yeniden organize olarak hayata tutunmaya çalışmıştı. Merc ez Zuhur'a sürgün edilen Hamas üyeleri, ilerleyen yıllarda grup için gerek entelektüel, gerek edebi, gerekse siyasi yönden önemli bir köşe taşı olacaktı. Mahmud Zahar, İran'ın bu tarihte Merc ez Zuhur'daki Hamas mensuplarına yardım için bir heyet gönderdiğini ve Hamas-İran ilişkilerinin burada başladığını dile getirdi.

İran Neden Destek Veriyor?

Hamas liderlerinden Zahar, "İran'ın Hamas ve İzzeddin el Kassam Tugayları'nı birer araç olarak kullandığı söylemlerini reddederken "İran'ın kendilerinden Filistin meselesi dışında bir talebi olmadığını" da söyledi.

"İran'ın kendi çıkarları için Filistin konusunu gündeme getirdiği" ifadesini de reddeden Zahar, "İran bizden direnişten başka bir şey talep etmedi" şeklinde konuştu. Mahmud Zahar, Arap ülkelerinin bir kısmının işgalci rejim İsrail ile yakın ilişkiler kurmaya başladığını ve bu süreçte İran'ın kendilerine yönelik desteğinin oldukça mühim olduğunu açıkladı.

İran'ın Filistin'deki İdeolojik Rolü İran aleyhine iddialarda bulunan ve İran’ın Filistn’e olan desteğinden hoşlanmayan Arap Krallık ve Şeyhlerinin iddialarına da değinen Zahar, İran'ın bölgede herhangi bir akidevi faaliyeti olmadığını belirterek, "Kendi ideolojisini veya Şii mezhebini yaymaya çalışmadığını" açık bir şekilde söyledi.

Mahmud Zahar "İran bölgeye olan desteğinden herhangi bir karşılık ummuyor" ifadesini kullanırken, "Bölgede Şii ve Sünnilerin aralarındaki ihtilafları aşması gerektiğini" vurgulayarak "vahdet" mesajı verdi ve İranlı makamların da kendilerine “vahdet” konusuna dikkat etmeleri uyarısında bulunduklarını belirtti. Kasım Süleymani ve Hamas Zahar, konuşmasının bir bölümünü de Kasım Süleymani'ye ayırdı. İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun bir parçası olan ve son dönemlerde Irak ve Suriye’de IŞİD ve buna benzer tekfirci terör grupları ile devam eden mücadelede direnişçilere askeri danışmanlık ve lojistik desteği veren Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani, 3 Ocak'ta Bağdat'ta ABD helikopterlerinden atılan füzeler ile şehit edilmişti.

Hamas, Süleymani için taziye mesajı yayınlarken, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye de Tahran'a giderek Süleymani'nin cenazesine katılmış ve "Süleymani Kudüs şehididir" ifadesini kullanarak onu sahiplenmişti. Bazı zamanlar Süleymani ile görüştüğünü açıklayan Zahar, onunla görüştüğü zaman, “Kudüs’e olan sevgisini” ve "Filistin'e olan içten desteğini gördüğünü" belirtti

H24/Dünya