Süleyman Şah'ın Sandukası Komutanlıktaki Geçici Türbede

Süleyman Şah'ın Sandukası Komutanlıktaki Geçici Türbede

Şah Fırat Operasyonu kapsamında yurda getirilen Süleyman Şah ve 2 askerinin sandukası geçici olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı 3. Hudut Alayı 7. Hudut Bölük Komutanlığında hazırlanan türbede muhafaza altına alındı.

Süleyman Şah Türbesi ve Saygı Karakolu'nun yerinin değiştirilmesi  amacıyla gerçekleştirilen Şah Fırat Operasyonu ile türbedeki ecdat yadigarı  emanetler, geçici olarak yurda taşındı. Operasyonun ardından Süleyman Şah ve iki muhafızının sandukası  ambulanslarla Şanlıurfa'nın Birecik ilçesindeki Kara Kuvvetleri Komutalığına  bağlı 3. Hudut Alayı 7. Hudut Bölük Komutanlığına getirildi. Buradaki bir binaya  "Süleyman Şah Türbesi" yazısı asıldı. 
 
KATAFALKA ALINDI 
 
Askeri konvoyla getirilen kutsal emanetler için hudut komutanlığında  tören düzenlendi. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Bu  sırada, türbe olarak hazırlanan binanın girişindeki direğe Türk Bayrağı çekildi. Ambulanslarla getirilen üç sanduka, askerlerin omzunda taşınarak  binanın önündeki katafalka alındı. Her sandukanın başında iki askerin nöbet  tuttuğu törende, Süleyman Şah ve Süleyman Şah Türbesi'ne ilişkin bilgi verildi. 
 
SAYGI ATIŞI YAPILDI
 
Askerlerin yaptığı üç el saygı atışıyla devam eden törende Şanlıurfa  Müftüsü İhsan Açık dua etti. Duanın ardından sandukalar, askerlerin omzunda geçici ikametlerine  alındı. Burada Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi. 
 
Daha sonra askerler tarafından Süleyman Şah Türbesi'nden getirilen  toprak, özel muhafazasıyla sandukaların yanına kondu. Binanın girişine Türk Bayrağı ve Süleyman Şah Türbesi yazılı ile  Osmanlı tuğrası asıldı. Süleyman Şah Türbesi'nin tarihçesi ve Süleyman Şah'ın  büstü de geçici türbenin girişindeki alana yerleştirildi. Törenin ardından iki  asker,  türbe girişinde saygı nöbeti tutmaya başladı. 
 
Törene Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi, Diyarbakır Jandarma Bölge  Komutanı Tuğgeneral Necdet Güngör, Şanlıurfa İl Jandarma Komutanı Albay Selman  Kömürcü ile askerler katıldı. 
 
YENİ TÜRBENİN İNŞAATI SÜRÜYOR
 
Öte yandan sınırın diğer tarafındaki Suriye Eşmesi'nde yapılacak  Süleyman Şah Türbesi'nın inşaatı da sürüyor. İstihkam birlikleri çalışmalarına  devam ederken, zırhlı araçlarla bölgenin güvenliği sağlanıyor. 
 
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen operasyonla  uluslararası antlaşmalarla Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu'ndaki  manevi değeri emanetler, Suriye topraklarında bulunan  Suriye Eşmesi Köyüne taşınmak üzere yurda getirilmişti. 
 
Şah Fırat Operasyonu adı  verilen ve 39 tank, 57 zırhlı araç, 100 araç ile 572 personelle gerçekleştirilen  operasyon kapsamında, hem ecdat yadigarları alınmış hem de  Suriye Eşmesi'nde  nakledilecek bölgenin güvenliği sağlanmıştı.