Sudi Bakana Protesto

Sudi Bakana Protesto

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, bölgesel konuları görüşmek için gittiği Almanya'da tepkiyle karşılandı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil Cubeyr, IŞİD terör örgütü ve İran'ın nükleer programı hakkında görüşmeler yapmak üzere Berlin'de.

Suudi Bakan'ın gezisinde, Suudi Arabistabn'daki düşünce özgürlüğü ihlallerine yönelik eleştiriler de gündeme gelmeye başladı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in Berlin'de, Suudi mevkidaşı Adil Cubeyr ile bir araya geleceği görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra, İran ile varılan nükleer anlaşma ve Suriye krizi de öne çıkacak.

Alman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, İran'ın nükleer programı ile ilgili olarak Tahran yönetimi ile BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi beş ülke ve Almanya'nın vardığı anlaşmanın nasıl hayata geçirileceği konusunun da masaya yatırılacağı belirtildi.

İran'ın bölgede güçlenmesini istemeyen Suudi Arabistan, anlaşmaya kuşkuyla bakıyor. İki ülke Ortadoğu'daki anlaşmazlıklarda genelde farklı taraflarda yer alırken, Riyad ile Tahran arasındaki görüş ayrılıkları, bölgesel krizlerin çözümünü güçleştiriyor.

Geçen hafta Suudi Arabistan'ın güneyinde camiye düzenlenen ve çok sayıda kişinin ölümüne yol açan intihar saldırısını IŞİD terör örgütü üstlenmişti. Suudi Arabistan, IŞİD'e karşı oluşturulan ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonda yer alıyor.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ELEŞTİRİSİ

Suudi Arabistan'a yapılan askeri mühimmat ihracatı ve ülkedeki düşünce özgürlüğü ihlalleri ile ilgili tartışmalar da görüşmeyi gölgeliyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Steinmeier'i Suudi Arabistan'da tutuklu blog yazarı ve gazetecilerin serbest bırakılması konusunu gündeme getirmeye çağırdı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler'in yöneticilerinden Christian Mihr, Alman Basın Ajansı'na (dpa) verdiği demeçte, İslam'a hakaret suçlamasıyla tutuklanarak on yıl hapis, bin kırbaç ve 240 bin Euro para cezasına mahkum edilen blog yazarı Raif Bedevi'ye dikkat çekti. Bedevi'nin Suudi Arabistan'da münferit bir vaka olmadığı, farklı görüşteki pekçok gazetecinin hapiste bulunduğunu vurgulandı.

Mihr, Steinmeier'in Suudi mevkidaşı ile görüşmesinde doğrudan ana gündeme odaklanmak yerine, düşünce ve basın özgürlüğüne uyulması için baskı yapması gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan, Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün basın özgürlüğü listesinde 180 ülke arasında 164'üncü sırada yer alıyor.

/Deutsche Welle