Sudi Arabistan’ın Gizli Belgeleri Wikileaks’te

Sudi Arabistan’ın Gizli Belgeleri Wikileaks’te

Wikileaks, bu kez Suudi Arabistan’la ilgili 60 bin diplomatik belgeyi yayınladı.

Kaynakların gizliliğini koruyarak hükümetlerin ve diğer organizasyonların hassas belgelerini yayınlayan Wikileaks, bu kez Suudi Arabistan'la ilgili 60 bin diplomatik belgeyi yayınladı. Wikileaks, önümüzdeki haftalarda bu ülkeyle ilgili yarım milyon belgeyi daha açığa çıkaracağını duyurdu.

"Çok gizli" statüsünde olduğu belirtilen Arapça belgeler veri tabanına yüklenirken, belgelerin Suudi Arabistan İstihbarat Servisi, İçişleri Bakanlığı ve diğer devlet kurumlarını da ilgilendirdiği dile getirildi. "Diktatörlükle yönetilen ve bölge ülkelere kötü örnek teşkil eden Suudi Arabistan'ın 'çok zayıf' bir insan hakları karnesinin olduğu" vurgulanan açıklamada, ülkenin komşusu Yemen ile savaşta olduğu anımsatılarak, belgelerin çoğunluğunun stratejik unsurlar içerdiği aktarıldı.

İRAN NÜKLEER MÜZAKERELERİ

2012 yılına ait bir belge ise Suudi Arabistan'ın Tahran'daki elçiliğinden Riyad'daki dışişleri bakanlığına yazılmış ve İran nükleer müzakereleri hakkında yorumlar içeriyor. Aynı yıla ait bir başka belge de Suudi Arabistan'ın Abu Dabi'deki elçiliğinden yine Riyad'daki dışişleri bakanlığına gönderilmiş.

Bu belgede Birleşik Arap Emirlikleri'nin Mısır hükümeti üzerinde "ağır baskı" uyguladığı belirtiliyor. Belgelerle ilgili bir arama motoru da kuran Wikileaks, açıklamasının sonunda, Wikileaks'in kurucusu Jullian Assange'ın "ABD zulmünden kurtulmak için" 3 yıldır Ekvador Büyükelçiliği'nde olduğuna dikkat çekiyor.