Sudanlı Gazeteciler Greve Gitti

Sudanlı Gazeteciler Greve Gitti

Sudan'da bazı gazetelerin gerekçe olmadan toplatılması üzerine gazeteciler bir günlük greve gitti

Sudanlı gazeteciler, 10 gazetenin toplatılmasını protesto için greve gitti.

Sudan Gazeteciler Sendikası'na paralel bir oluşum olan Sudanlı Gazeteciler Ağı'nın çağrısıyla başlatılan bir günlük greve onlarca gazeteci katıldı.

Sudanlı Gazeteciler Ağı yetkilisi Halid Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üyelerinin yüzde 60'ına tekabül eden yaklaşık 400 gazetecinin greve katıldığını söyledi.

Ülkedeki siyasi gazetelerden resmi olarak greve destek açıklaması gelmediğini ifade eden Ahmed, çoğunun sahibinin iktidar partisine yakın isimler olduğunu, diğerlerinin ise uygulanabilecek cezalardan korktuğunu belirtti.

"Bu nedenle kurumlara değil, gazetecilerin kişisel girişimlerine güveniyoruz" diyen Ahmed, Sudanlı Gazeteciler Ağı'nın greve katılımla ilgili son değerlendirmesine binaen sonraki adımlarını belirleyeceklerini ifade etti.

El-Yevm et-Tali gazetesi çalışanlarından Behram Abdulmunim, greve katıldığını ancak emniyet güçlerinin "ağızlarını kapatma" çabalarını engellemede etkili bir güç olacağını düşünmediğini dile getirdi.

Abdulmunim, "Rejim yanlısı kurumlarının haklarında kanuni işlem başlatmasından korkan çoğu gazeteci grev yapamıyor" diye konuştu.

Sudan'da 10 gazetenin 2 gün önce "gerekçe gösterilmeden" matbaadan toplatıldığı ve gazetelerden 4'ünün basımının bir süreliğine durdurulduğu belirtilmişti.