Sudan'da Yeni Hükümet Kuruldu

Sudan'da Yeni Hükümet Kuruldu

Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, partisi Ulusal Kongre'nin meclisteki sandalyelerin 4'te 3'ünü alarak iktidara geldiği genel seçimin ardından yeni hükümeti kurdu.

Hükümet programına değinen Devlet Başkanı Yardımcısı İbrahim Mahmud, "Yeni hükümetin öncelikleri, milli diyalog, geniş çaplı barış ve hiç kimsenin silah taşımasına gerek bırakmayacak kalıcı anayasanın hazırlanması olacak" dedi.

Mahmud, Beşir başkanlığında biraraya gelen Ulusal Kongre Partisi yönetim kurulu toplantısının ardından basın mensuplarına yeni atamalara ilişkin değerlendirmede bulundu. Mahmud, yeni kabinenin, seçimden birinci parti olarak çıkan Ulusal Kongre ve onunla koalisyon yapan partiler arasında uzlaşıyla belirlendiğini söyledi.

Sudan resmi televizyonunda yayınlanan Devlet Başkanlığı kararnamesinde, yeni hükümetin kurulduğu, Dışişleri, Savunma, Adalet ve Petrol Bakanlıkları gibi stratejik makamlarda değişikliğe gidildiği belirtildi.

Kararnameye göre, Beşir'in yardımcıları Bekri Hasan Salih ve Hasbu Abdurrahman pozisyonlarını korurken, önceki hükümet Tarım Bakanı olan İbrahim Mahmud, Dışişleri Bakanlığına getirilen İbrahim Gandur'dan boşalan devlet başkanı yardımcılığı makamına atandı.

Savunma Bakanlığına ise Genel Kurmay Başkanı Mustafa Abid getirilirken, Beşir'e en yakın isimler arasında yer alan eski Savunma Bakanı Abdurrahim Muhammed Hüseyin'in, başkent Hartum'a vali olarak atandığı kaydedildi.   

Kararnamede ayrıca Devlet Başkanı Beşir'in ülkedeki 18 vilayetten, 15'inde valiliklerde değişime gittiği ve 2003 yılından beri çatışmalara sahne olan Darfur'u oluşturan 5 vilayetin 4'üne de yeni vali atadığı ifade edildi.

Nisan ayındaki genel seçimde Ulusal Kongre Partisi 323 milletvekiliyle meclisteki çoğunluğu elde etmişti

AA