Sudan Devlet Başkanı Beşir Hartum'aDönüyor

Sudan Devlet Başkanı Beşir Hartum'aDönüyor

Güney Afrika'da yerel mahkemenin "yurt dışına çıkış yasağı" koyduğu Sudan Devlet Başkanı Beşir, Johannesburg'dan ayrılarak Hartum'a hareket etti.

Güney Afrika'da yerel mahkemenin "yurt dışına çıkış yasağı" koyduğu Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in, Güney Afrika'nın Johannesburg kentinden ayrılarak Sudan'ın başkenti Hartum'a hareket ettiğini bildirdi.

Sudanlı diplomatik kaynaklar, Beşir'in, cumhurbaşkanlığı uçağıyla Johannesburg'dan ayrılarak Hartum'a dönmek üzere hareket ettiğini belirtti.

Güney Afrika'da bir mahkeme, 25. Afrika Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere bu ülkede bulunan Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir hakkında geçici olarak ülke dışına çıkış yasağı getirmişti. 

Nisan ayında yapılan seçimle yeniden Sudan Devlet Başkanı seçilen Beşir, merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan UCM tarafından savaş ve insanlığa karşı suçlar işlemekle itham ediliyor. Mahkeme, Darfur’da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği çatışmalarda sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle Beşir hakkında 2009 ve 2010’da iki tutuklama kararı çıkartmıştı. 

UCM'den daha önce yapılan açıklamada, Afrika Birliği Zirvesine katılması beklenen Beşir'in Güney Afrika'da tutuklanması talep edilmişti.

Beşir, dün AA muhabirine yaptığı açıklamada, hakkında verilen "ülke dışına çıkma" yasağıyla ilgili, Afrikalı liderlerin vesayeti reddettiğini belirterek "Uluslararası Ceza Mahkemesi bitmiştir, Güney Afrika Zirvesi de onun cenaze ve defin törenidir" diye konuşmuştu.