Şu Pişkinliğe Bakın

Şu Pişkinliğe Bakın

Soma’da ihmaller zinciri sonucu 301 işçinin öldüğü madenin sahibi Can Gürkan’ın kaza sonrası bu ihmalleri ortaya koyarak facianın ‘önlenebilir’ olduğuna ilişkin raporu hazırlayan bilirkişilerden şikayetçi olduğu ortaya çıktı.

Soma’da ihmaller zinciri sonucu 301 işçinin öldüğü madenin sahibi Can Gürkan’ın kaza sonrası bu ihmalleri ortaya koyarak facianın ‘önlenebilir’ olduğuna ilişkin raporu hazırlayan bilirkişilerden şikayetçi olduğu ortaya çıktı.

Gürkan faturayı bilirkişilere kesti

can gurkan

Fotoğraf: DHA

 

Hürriyet'ten Banu Şen'in haberine göre, Gürkan, Soma faciasının raporunu hazırlayan ve Soma AŞ.’den kamu görevlilerine kadar facianın sorumlulularını ortaya koyan dört bilirkişinin görevi kötüye kullanmak ve taraflı olmak gerekçeleriyle altı aydan beş yıla kadar yargılanmaları talebiyle şikayetçi oldu.

Şikayet dilekçesinde bilirkişi raporlarının Can Gürkan’ın tutuklanmasına ve şu an da tutukluluk halinin devamına sebep olduğu belirtilip hapis cezaları talebi dışında tazminat davalarının da açılacağı belirtildi.

Gürkan’ın 126 sayfalık rapor hazırlayan bilirkişiler Prof. Dr. Ercüment Yalçın, Prof. Dr. Eyüp Akpınar, Prof. Dr. Ahmet Hakan Onur ve İş Güvenliği Uzmanı Alpaslan Ertürk’e yönelik suçlamaları bununla da sınırlı kalmadı.

Suç delillerini gizleme ve yok etme, gerçeğe aykırı bilirkişilik ve adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs de diğer suçlamalar arasında.

‘AİHM’e kadar gideriz’

Fotoğraf: Reuters

Fotoğraf: Reuters

 

Ancak savcılık facianın ardından kusurlu bulunarak tutuklanan Gürkan’ın bu talebiyle ilgili takipsizlik kararı verdi. Yine de avukatları Can Gürkan’ın ‘özgürlüğünden yoksun bırakılıp maddi zarar uğratıldığı’ gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) müracaat dahi edileceğini belirtti.

Gürkan’ın savaş açtığı bilirkişi raporunda Soma Kömür İşletmeleri’nin 2017 yılına kadar üretmeyi devlete taahüt ettiği kömürü, facianın olduğu güne kadar süren üretimle üç yıl önceden çıkarttığı tespit edilmişti.

Aynı raporda, işletmenin verdiği gaz maskelerinin eskiliği, havalandırma sistemlerinin yetersizliği, gaz sensörlerinin bozuk olması gibi sayısız ihmale vurgu yapılıyordu. Raporda Gürkan’ların sahibi olduğu Soma Kömür İşletmeleri AŞ. kadar kamu görevlileri de sorumlu bulunmuştu.