Soner Yalcın: Erbakan Geri Adım Atmadı

Soner Yalcın: Erbakan Geri Adım Atmadı

Milli Görüş lideri Prof. Dr. Necmettin Erbakan'ın kurduğu D8'lerin 20. kuruluş yılında dönem başkanlığı Türkiye'ye geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu programda yaptığı konuşmada dikkat çeken bir husus vardı. Gazeteci Soner Yalçın, Erbakan hocanın kurduğu

Soner Yalçın'ın "Tesadüf sanmayınız" başlıklı yazısı:

5 gün önce… Türkiye, D8 adlı uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıya döneceğim ancak bazı bilgiler sıralamalıyım...

5 gün önce…

Türkiye, D8 adlı uluslararası toplantıya ev sahipliği yaptı.

Toplantıya döneceğim ancak bazı bilgiler sıralamalıyım:

Tarih: 28 Haziran 1996.

Necmettin Erbakan başbakan oldu.

Tarih: 10-20 Ağustos 1996.

Başbakan Erbakan ilk yurt dışı gezisini İran 'a yaptı. Devamında ikişer gün Pakistan, Singapur, Malezya ve Endonezya'da kalıp döndü.

Tarih: 2-8 Ekim 1996.

Başbakan Erbakan bu kez yine ikişer günlük Mısır , Libya, Nijerya gezisine çıktı.

Bu geziler Türkiye'deki siyasi tansiyonu hayli yükseltti! Keza:

ABD , Erbakan'ı uyardı:

– “Kesinlikle İran'a gitme.”

– “Sakın doğal gaz anlaşması imzalama.”

Erbakan geri adım atmadı…

Yanıt gecikmedi: ABD, 2 bin peşmerge ile ordu kurduğunu açıkladı. (Erbakan, Kuzey Irak konusunda Saddam ile görüşeceğini ve Hafız Esat'ı Türkiye'ye davet edeceğini söyledi.)

Bu süreçte…

PKK terörü arttı. Canlı bombalar patlatıldı. HADEP kongresinde Türk bayrağı indirildi.

Mehmet Ağar Libya gezisini protesto edip İçişleri Bakanlığı'ndan istifa etti. Bu gezi nedeniyle Erbakan hakkında gensoru verildi. Hakkında Yargıtay'a suç duyurusunda bulunuldu. Susurluk skandalı patladı.

Aczmendi Tarikatı şeyhi Müslüm Gündüz, Fadime Şahin ile basıldı. Ankara Sincan'da Filistin'e destek için düzenlenen Kudüs Gecesi'ne İran büyükelçisinin katılması sert tepkilere neden oldu. Sincan'da tanklar yürüdü. Türkiye ve İran büyükelçilerini çekti. Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Çevik Bir, İran'ın terörist devlet muamelesi görmesi gerektiğini açıkladı.

Mitinglerde “Türkiye İran Olmayacak” sloganı daha gür atıldı. Dolar 100 lirayı aştı. Ve:

28 Şubat 1997'de “post-modern darbe” yapıldı. Erbakan'ın partisi RP hakkında Anayasa Mahkemesi'nde dava açıldı.

Ve beklenen oldu: Erbakan, 18 Haziran'da istifa etti. Aslında daha önce başbakanlıktan ayrılacaktı. Fakat:

Üç gün önce gerçekleştirdiği “doğumu” bekledi.

Neydi bu?

SADECE DÖRT GÖZ

Başbakan Erbakan…

Gerek 10-20 Ağustos 1996 ve gerekse 2-8 Ekim 1996 yurt dışı gezilerinde -Batı'nın (sadece dört göz) “four eyes only” dediği- baş başa görüşmelerde yedi muhatabına aynen şunu anlattı:

“Batı, Sovyetlerin çöküşünü yanlış değerlendirmektedir ve zafer sarhoşluğu içerisindedir. Dünyada tek kutuplu yeni bir düzen kurmayı hayal ediyorlar. Bunu yapabilecek medeniyet birikimine sahip değiller. Herkes Soğuk Savaş dönemi sonrasının daha iyi olacağını beklerken İslam coğrafyasında sıkıntılar ve çatışmalar olmaya başladı. (…)