SONDAKİKA: Gazze Vurulmalı Diyen Lieberman İstifa Etti

SONDAKİKA: Gazze Vurulmalı Diyen Lieberman İstifa Etti

İsrail Dışişleri Bakanı Lieberman, İsrail başbakanı Netanyahu ile yaşadıkları tartışma ve fikir ayrılıklarının ardından iktidardaki Likud partisinden istifa etti...

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, üyesi bulunduğu iktidar partisi Likud'la yollarını ayırdı. Lieberman'nın partisinden ayrılmasının nedeni olaraksa, İsrail'in Filistin topraklarına yaptığı saldırılar gösteriliyor. Lieberman, Gazze'ye daha büyük bir operasyon yapılmasını savunuyor ve İsrail'in sivillere yönelik gerçekleştirdiği saldırıları yetersiz buluyor. 

İsrail'in Filistin'e yeterince saldırmadığını iddia eden ve bundan rahatsız olan Lieberman geçtiğimiz günlerde, İsrail bakanlar kurulu toplantısında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile şiddetli bir tartışmaya girdi.

Netanyahu'nun Filistin'e yeterince saldırı düzenlemediğini savunan Lieberman eleştirilerini sıraladı. Buna karşılık Netanyahu ise, Lieberman'ın yangını körüklediğini, sorumluluklarını yerine getirmediğini ancak başkalarını sorumsuzlukla suçladığını söyledi. Netanyahu ayrıca, kendisini eleştiren Lieberman'a "Sen önce kabine toplantılarına katıl, sonra basın önünde politikaları eleştir" dedi. 

Lieberman bu sözün üzerine, kabine toplantısı sırasında Almanya'da olduğunu bu yüzden katılamadığını söyledi. Ancak bu tartışmadan sonra, Lieberman'la Likud arasındaki bağların tamamen koptuğu, daha sonra da Lieberman'ın partiden istifa kararı aldığı belirtiliyor. Lieberman'ın istifasını bugün öğle saatlerinde açıklaması bekleniyor.

Partisinden istifa ede Lieberman'ın bakanlığının devam edip etmeyeceği ise henüz netlik kazanmış değil.

EVİMİZ İSRAİL'İ KURUP KNESSET'E GİRMİŞTİ

1999 yılında Yisrael Beytenu - Evimiz İsrail partisini kurarak Meclis'e giren Lieberman, Gazze'den çekilen Ariel şaron'a karşı çıkışı nedeniyle 2006 yılındaki seçimlerde vekil sayısını 11'e çıkardı. Liberman 2009 yılında İsrail Dışişleri bakanı olmuştu.

2012 yılında hakkında çıkan kara para aklama, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları sonrası görevinden ayrılan Lieberman, Netanyahu'nun LİKUD partisi ile ittifak yaparak seçime girdi. Daha sonra da 'aklandım' diyerek dışişleri bakanlığına yenidern getirildi. 

 

dünyabülteni