Son Seçim  Anketinde Mhp'ye  Şok

Son Seçim Anketinde Mhp'ye Şok

1 Kasım seçimlerine 18 gün kala ORC anketi partilerdeki son durumu anlattı.

ORC Anket şirketinin patronu Murat Pösteki partilerin son durumu hakkında Ajanshaber'e konuştu. ORC anketine göre, AK Parti tek başına iktidar olmak için kritik eşikte, CHP oylarından HDP'ye kayma var, MHP oylarında düşüş gözleniyor ve HDP'nin baraj sorunu görünmüyor.

AK PARTİ KRİTİK EŞİKTE
"AK Parti 275 milletvekili çıkarabilecek kritik bir eşiktedir. 7 Haziran seçimlerinde birkaç milyon AK Parti seçmeni sandığa gitmemiştir ve AK Parti illerdeki çok küçük oy farkları ile 22-23 kadar son milletvekilini kazanamayarak iktidar şansını elde edememiştir. AK Parti’nin son yaşadığımız terör olaylarından önce de şu anda da durumu bu şekilde. Özet olarak AK Parti için 1 oy iktidar anlamına geliyor.

“CHP’DEN HDP’YE YENİDEN OY KAYMASI BAŞLADI”
CHP’nin 7 Haziran’dan bu yana yakalamış olduğu yükseliş, 7 Haziran’da HDP’ye kaptırdığı oyları geri almasından kaynaklanmaktaydı. Yani kaptırdığı oyları geri alıyordu, HDP’yi düşürüyordu.

Gelinen noktada ise CHP’den HDP’ye 1-1.5 oranında oy kayması görünüyor. CHP’nin ve Kılıçdaroğlu’nun 7 Haziran’dan bu yana göstermiş olduğu bir devlet adamı olma tutumuna rağmen her defasında eğitim seviyesinin çok yüksek olması ile ünlenen CHP seçmenleri partisini tercih etmek yerine diğer partilere oy kayışı yapabilmektedir.

MHP'YE GİDEN OYLAR AK PARTİ'YE GERİ DÖNÜYOR
MHP, devletin PKK ile etkin mücadeleye başlamasından sonra en önemli argümanı olan ‘terörle mücadele edilmiyor’ söyleminin ortadan kalkması ile ciddi oranda oy kayıpları yaşamaya başladı ve bu durum devam etmekte. Daha önce AK Parti’ye oy verip özellikle  son seçimde çözüm sürecinden rahatsız oldukları için İç Anadolu ve Karadeniz’deki seçmenler MHP’ye yönelmişti. Daha sonrasında Devlet Bahçeli’nin uzlaşmaz tutumu ve devletin terörle mücadeledeki kararlı duruşu 7 Haziran’da MHP’ye giden bu oyların AK Parti’ye geri dönmesini sağladı ve sağlıyor.

BUGÜN SEÇİM OLSA HANGİ PARTİ KAÇ MİLLETVEKİLİ ÇIKARIR?
Bugün itibariyle bir seçim olması durumunda oluşacak milletvekili sayıları şöyle:

AK Parti: 275

CHP: 137

HDP: 75

MHP: 63

Daha önce vekil sayısı aynıydı MHP ile HDP arasında. Oransal olarak MHP üstteydi fakat 7 Haziran’dan sonra yaşanan gelişmeler oransal olarak da bu iki partiyi birbirine yakınlaştırdı."