Ahmet Taşgetiren

Ahmet Taşgetiren

Son 10 Gün

Kur’an o gecenin “Bin aydan hayırlı olduğu”nu bildiriyor. Onun adı Kadir Gecesi. Rasulullah (s.a.) o gecenin Ramazan ayı içerisinde, onun da son on gününde olduğunu bildiriyor.   

İşte o son 10 günü yaşıyoruz. Nasıl bir şeydir “Bin aydan hayırlı” olmak? Bin ay 83 yıllık bir ömre tekabül ediyor. Yani bir gece yaşayacaksınız, bir ömre bedel olacak Yaratan nezdinde. Yani Allah Teala, sizin bir gece yaşadığınız güzelliğe bin aylık değer, ödül, ecir lütfedecek.  

Nasıl bir şey bu? 

Kur’an’da Rabbimiz bazı insanlar için “Ni’me’l Abd – Güzel kul” ifadesini kullanıyor. Demek ki “Rabbani bir kalite standardı” var, o görülünce ilahi kelamda tanımlanıyorsunuz.  

Bu bir kalite donanımı. Herkes gibi bir insansınız ama kalite donanımınız sizi farklı hale getiriyor.  

Geceler, gündüzler gelip geçiyor. Bizler de onların içinde akıp gidiyoruz.  Bu 10 gün içinde de akıp gitsek ve zamana herhangi bir iz düşüremesek Kadir Gecesi nasıl bulunur, nasıl bin aylık bir bereket kazanılır? “Geceye ihya” diye bir kavram var İslam kültüründe. “Geceyi diriltmek” anlamına geliyor. Demek ki, sizin geceniz dirilecek ve o gece “Sizin Kadir Geceniz” olacak. Kadir Gecesi gelip de siz dirilmemişseniz Gecenin gelmesinin manası olur mu? Gece geceyi yakalayan için anlamlıdır.  

 

Geceyi nasıl yakalamalı? Bir mesaj ulaştı, bir tür Kadir Gecesi arayışı mahiyetinde, onu sizlerle paylaşmak isterim. Ve Rabbim nasip etsin, duasını sunarım: 

“Son 10 gün! 

Kapılar kapanıyor, tezgâhlar toplanıyor, nasibini alan aldı, almayan seneye kadar mahrum kalıyor.  

Dikkat, Ramazan veda ediyor! Gelin son kez kolları sıvayalım, şu hususlara azami riayet etmeye çalışalım: 

  1. Her gün şu duayı okuyalım: “Allahümme inneke afuvvun kerîmun tuhibbül afve fa’fu annî – Ey Allahım! Muhakkak ki Sen affedicisin, sonsuz cömertlik sahibisin, affetmeyi seversin, beni de affet.””
  2. Sahuru hala seher yapamamışsak, hiç değilse son gecelerde seheri teheccüd namazlarıyla aydınlatalım.
  3. Her gün 100 defa ciddi bir niyetle tekrarlayalım: “Estağfirullah el-azîm – Yüce Allah’tan bağışlanma dilerim.”
  4. Kadir gecesini kaçırmamıza sebep olacak dikkat dağıtıcılardan hemen uzaklaşalım: Akıllı telefonlar, televizyon, arkadaş oturmaları, çarşı-pazar gezmeleri, ziyaretler, bol uyku.
  5. Kadir gecesini yalnız camide, kubbelerin altında aramak bir yanılgı; kadrin, kıymetli amelin bir yetimi sevindirme, bir yoksulu doyurma, ailemizin gönlünü alma, hastayı ziyaret, komşuya ikram, müşteriye kolaylık, borçluya müsamaha gibi dışarıda bir nice köşeye saklanmış olabileceğini unutmayalım.
  6. Kur’an’a dönelim, her konuşacağımızda, her telefon ekranına bakacağımızda, her uzanıp yatacağımızda “Yalnız şu birkaç gün hepsinin yerine Kur’an’la meşgul olsam ne kaybederim?” sualini kendimize soralım ve gece gündüz mushafı elimizden düşürmeyelim.”

Bu yazı toplam 1182 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar