Somali'den Türkiye'ye yatırım çağrısı

Somali'den Türkiye'ye yatırım çağrısı

Somali Milli Petrol Şirketi Genel Müdürü Ahmed: "Türkiye'den özel sektör ve kamu şirketlerini yatırım yapmak için Somali'ye çağırıyoruz"

Somali Milli Petrol Şirketi (SPC) Genel Müdürü Hussein Ali Ahmed, Somali'de yüksek rezerve sahip doğalgaz ve petrol sahaları bulunduğunu belirterek, "Türkiye'den özel sektör ve kamu şirketlerini yatırım yapmak için Somali'ye çağırıyoruz" dedi.

Ahmed, Türkiye'nin Somali'ye yardım için gelen ilk ülke olduğunu ifade ederek, ülkede 445 bin kilometrekarelik 8 doğalgaz ve petrol havzası bulunduğunu söyledi.

ConocoPhillips adlı Amerikan enerji şirketinin Somali'nin Juba bölgesindeki sismik araştırmalarını tamamladığını anlatan Ahmed, ''63 kuyuda petrol ve gaz üretimi yapılabileceğine dair veriler elimizde; fakat henüz üretime geçilemedi'' diye konuştu.

Ahmed, 20 bin kilometrekarelik başka bir alanda İngiliz Soma Oil enerji şirketinin sismik aramalarına devam ettiğini, şimdiye kadar ulaşılan verilerin yorumlanma sürecinde olduğunu dile getirerek, "Kısa süre içinde bu süreç sona erecek ve bakanlığımız bu petrol sahalarını uluslararası enerji şirketlerinin yatırım yapması için ihaleye açacak'' dedi.

Somali'de kara ve deniz kıyısında işletilmeyi bekleyen hazır sahalar olduğunu aktaran Ahmed, ''Şu an ülkede 308 adet blokta petrol üretimi yapılabilir. Somali'de yüksek rezerve sahip doğalgaz ve petrol sahaları var. Türkiye'den özel sektör ve kamu şirketlerini yatırım yapmak için Somali'ye çağırıyoruz. Burada Türk şirketleri de kazanacak, Somali de kazanacak. Bu karşılıklı kazan kazan durumudur'' ifadelerini kullandı.

- ''Türk hükümetine destekleri için teşekkür ediyorum"

Ahmed, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Somali Türkiye ilişkilerinde çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

''Cumhurbaşkanı Erdoğan Somali'ye ilk geldiğinde, o zaman başbakandı, ülkemiz açlık, kıtlık ve kuraklıkla mücadele ediyordu. Türk insanı ve hükümeti ülkemize ilaç ve yiyecek yardımında bulundu. Türk hükümetine destekleri için teşekkür ediyorum.

Somali ve Türkiye birbirine iki kardeşten daha yakın ülkelerdir. Türkiye'nin Somali'nin Başkenti Mogadişu'da inşaatına devam ettiği uluslararası havaalanı da ülke için çok önemli. Türkiye Somali'de daha önce 23 kilometre yol yaptı ve 200 yataklı hastaneyi yeniledi. Türk şirketleri ülkeye tarım araçları getirmeye başladı. Ülkede ekonomik gelir büyük oranda tarıma dayalı. Türk hükümeti ve iş adamlarını Somali'de her alanda görmekten mutlu oluruz."

(AA)