Soma'daki gaz maskeleri 21 yıllık Çin malı çıktı

Soma'daki gaz maskeleri 21 yıllık Çin malı çıktı

Soma'da madenden skandallar çıkmaya devam ediyor. Şimdi de madencilere 21 yıllık Çin malı maskelerin kullandırıldığı tespit edildi.

Soma'daki maden faciasından kurtulan işçilerin "‘Maskelerimiz işe yaramadı, 45 dakika idare eder dedikleri maskeler 10 dakikada bitti." şeklindeki ifadeleri gözleri ocakta kullanılan maskelere çevirmişti. Maden ocağında kullanılan maskeler 1993 yılında Çin’de üretilmiş. Yani 21 yıllık. Son kullanma tarihleri çoktan geçmiş. Modern maskeler 120 dakikaya kadar idare ederken uzmanlara göre bu maskelerin çalışması bile ihtimal dışı.

CNN Türk’te dün Manisa’nın Soma ilçesinde 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciası sırasında karbonmonoksit gazından korunmaları için işçilere dağıtılan ancak içerisindeki gazın kısa sürede bittiğinden şikâyet edilen gaz maskelerinin fotoğrafları yayımlandı.

Fotoğraflarda gaz maskelerinin Çin yapımı olduğu, son kullanım tarihinin geçtiği görülüyor. Bu maskeleri Çin üzerinden 30 dolara hatta toplu alım yapılması durumunda 17 dolara bile alabilmek mümkün. Amerika’da üretimi yapılan madenci tipi oksijen maskelerinin fiyatı ise 345 dolar. Yani 725 lira civarında. Avrupa ’daki ürünlere bakıldığında da fiyatlar neredeyse Amerika’daki ile aynı: 800 lira ile 1500 arasında değişiyor. Türkiye ’deki fiyatı ise ortalama 700 lira.

Radikal'in haberine göre Çin malı ürünlerin ise hiçbir fayda sağlamadığını sadece psikolojik etkisinin olduğunu belirten firma yetkilisi şunları anlatıyor: “Bu ürünleri için ortamda en az yüzde 17 oranında oksijen olması gerekiyor. Ortamda da maksimum yüzde 1.5 karbonmonoksit olmalı. Yani yüzde 1.5 üzeri karbonmonoksit olduğu ortamlarda bir fayda sağlamaz Soma’da olduğu gibi. Sadece psikolojik bir fayda sağladı o da 5 dakika veya 10 dakika kadar. Adı geçen madende bizim ürünlerimiz de mevcut. Ama keşke tüm işçilerde bu ürünler olsaydı. 6331 sayılı yasada yer alan şartta ‘filtreli ferdi maske kullanılabilir’ (FFK olarak tanımlanan) olarak geçiyor. Bu yüzden bu ürünler satılabiliyor maalesef.”

Somalı madencilerin kullandığı 30 dolarlık (Türkiye fiyatı) maskeler 1993 üretimi ve kullanım ömrü 5 yıl. Maden işçileri, bu maskelerin içerisindeki havanın 45 dakika yerine sadece 10 dakika dayandığını söylüyor.

İşçiler, gereksiz yere kapağının açılması durumunda ise maaşlarından 350 lira ceza olarak para kesildiğini ifade ediyor.