Soma'da İlk Tazminat Davası Açıldı

Soma'da İlk Tazminat Davası Açıldı

Soma’da ölen 301 madenciden İsmail Değirmen’nin eşi Gamze Değirmen, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aleyhine 393 bin liralık tazminat davası açtı.

Değirmen, 5 Haziran’da Soma Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı davada, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Genel Müdürlüğü Ege Linyit İşletmesi Müessese Müdürlüğü ve madeni işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. aleyhine 390 bin lirası manevi olmak üzere toplam 393 bin liralık tazminat talep etti.

Kendisi için 150 bin, çocukları için de 120’şer bin lira manevi tazminat isteyen Değirmen, ayrıca her bir aile ferdi için de biner lira maddi tazminat istedi.

Dava dilekçesinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. üzerinde kayıtlı tüm gayrimenkullerin, araçların, üçüncü kişilerdeki haklarının ve teminat mektuplarının üçüncü kişilere devrinin engellenmesi için de ihtiyati tedbir konulması isteniyor.

‘Tehlikeye rağmen üretim durdurulmadı’

Dava dilekçesinde, facianın yaşandığı ocaktaki yangının, daha öncedeki yıllarda da sıklıkla olduğu gibi, kömürün kendiliğinden kızışması ve yanmasıyla başladığı belirtilip, vardiya sorumluları tarafından gerekli önlemlerin alınmadığı belirtildi. 

TKİ Ege Linyit İşletmeleri ile Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. arasındaki 27 Temmuz 2006 tarihli maden devir sözleşmesinin de muvazalı (aldatmaya yönelik) ve yok hükmünde olduğunun tespit edilmesi istendi.

Hukuk mücadelesini sonuna kadar devam ettireceğini belirten Gamze Değirmen, eşinin ölümünden sonra baba ocağına dönmek zorunda kaldığını anlatttı.

Değirmen, “Belki eşim geri gelmeyecek. Ancak çocuklarımın geleceğini, eğitimini düşünmek zorundayım. Açtığım bu davanın diğer ailelere örnek olacağını düşüyorum. Yapanın yanına kâr kalmamalı. Sorumlular her kimse cezasını çekmeli“ dedi.