Soma Faciasının Yıl Dönümü

Soma Faciasının Yıl Dönümü

3 Mayıs 2014'te Manisa'nın Soma ilçesinde gerçekleşen ve 301 maden emekçisinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliam gibi maden kazasının üzerinden tam iki yıl geçti.

13 Mayıs 2014'te Manisa'nın Soma ilçesinde gerçekleşen ve 301 maden emekçisinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan katliam gibi maden kazasının üzerinden tam iki yıl geçti. Yakınlarını kaybeden ailelerin sorumlulardan hesap sormak için başlattıkları hukuk mücadelesinde ise henüz yol alınabilmiş değil. Katliamdan bir yıl sonra başlayan dava devam ediyor. Ancak Soma'da madendeki ihmaller yüzünden bir avuç kömür için ömrünü feda eden emekçilerin aileleri açısından iki yılda hiç bir şey değişmedi. Ateşin düştüğü ocaklar hala yangın yeri, yürekler hala kor gibi. Soma'da yaşamını yitiren madenci aileleri ve Sosyal Haklar Derneği, adalet arayışlarını 14 Mayıs'ta Soma'da düzenleyecekleri mitingle sürdürüyor.
 SOMA KATLİAMININ 2. YIL DÖNÜMÜNDE MİTİNG DÜZENLENECEK
 İki yıl önce Soma'da yaşanan katliamı unutturmamak ve sorumlulardan hesap sormak için 14 Mayıs Cumartesi günü Soma'daki Türkiye Kömür İşletmeleri önünde saat 13:00'te başlayacak yürüyüş ve miting öncesinde tüm ülkeye çağrıda bulunan Soma şehit madenci aileleri ve Sosyal Haklar Derneği'nin ortak açıklamasında şöyle denildi:
 'TAM İKİ YIL ÖNCE DAHA FAZLA KAR VE RANT UĞRUNA ÖLDÜLER'
 "Tam iki yıl önce 301 canımız katledildi. 301 evlat, kardeş, baba, eş… 301 emekçi! Daha fazla kâr ve rant uğruna öldürüldüler... Onlar birer rakam değil. Hepsinin hikâyeleri, umutları, hayalleri; evimizde, kalbimizde yerleri var… Onlar gibi daha niceleri; iş cinayetlerinde, sosyal cinayetler düzeninde katledilmesin diye örgütlendik. Acımızı dindirememiş olsak da adlarını ve anılarını mücadelemizde yaşatıyoruz.
 301 can; özelleştirme ve kirli enerji politikaları, insana ve yaşama değer vermeyen maden işletmeciliği, emekçiyi yok sayan politikacılar, rödovans – taşeron - dayıbaşılık gibi ilkel çalıştırma biçimleri, denetimsiz 'hadi-hadi sistemi', daha çok kâr için sınırsız emek sömürüsü, işçinin sağlığının ve güvenliğinin hiçe sayılması, baştan savma hazırlanan müfettiş raporları, ucuz kömürle oy avcılığı yapma siyaseti, sermaye ile danışıklı sendikacılık yapma şeklinde sıralayabileceğimiz nedenlerin toplamı sonucunda katledildi."
 'ÖLÜMLER HALA DEVAM EDİYOR'
 Katliamdan bir yıl sonra açılabilen davanın halen sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, "Bizler, bu katliamda sorumluluğu olan herkesin yargılanmasını istiyoruz" ifadelerine yer verilerek, "Soma’da 301 maden işçisini göz göre göre ölüme götüren nedenler ortadan kalkmış değil. Tüm yaşananlara rağmen bugün Soma'da değişen bir şeyin olmadığını görüyoruz. Hala madenlerde yaralanmalar, ölümler, işten çıkarmalar devam ediyor. Gerçeği en yakından görenler, yaşayanlar olarak herkese tanıklıklarımızı anlatmayı, göstermeyi borç biliyoruz. Bizler biliyoruz ki; işçi katliamlarına, sosyal cinayetlere sebep olan düzenin maddi temelleri değişmedikçe daha çok can yanacak. O yüzden susmuyoruz, korkmuyoruz!" ifadeleri kullanıldı.
 MAHKEMEDE SUÇU BİRBİRİNİN ÜSTÜNE ATMA OYUNU SÜRÜYOR
 "Tekmeyle, yumrukla, rüşvetle, şovlarla bizi kandırmaya, öfkemizi yatıştırmaya çalışıyorlar. Bizi ceza davalarından caydırmak isteyenlere, bize mahkeme salonlarını kapatmak isteyenlere, bizlerin sesi çıkmasın diye ablukaya almaya kalkanlara karşı mücadele ediyoruz, hesap soruyoruz!" görüşüne yer verilen açıklamada, davaların kesintisiz olarak takip edildiği belirtilerek "Mahkeme salonlarında suçu birbirinin üzerine atma oyunu oynayanların gözlerine bakmaya devam ediyoruz. En alttakinden en üsttekine kadar tüm gerçek suçluların ve tüm bu emek, insanlık düşmanı sistemin sorgulanması, hesap sorulması için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" ifadeleri kullanıldı.
 'SOMA TÜRKİYE'NİN YARASI VE VİCDANI OLDU'
 "İki yıl önce eşlerimizi, evlatlarımızı, kardeşlerimizi toprağa verirken tek avuntumuz ülkenin her yerinde ayağa kalkan insanlarımızdı. Soma Türkiye'nin yarası, vicdanı ve öfkesi oldu. Her yer Soma oldu" vurgusu yapılan ortak açıklamada şunlar kaydedildi:
  "Katliamın birinci yılında olduğu gibi şimdi katliamın ikinci yıl dönümünde de bir kez daha herkesi 'Soma olmaya', Soma'da olmaya çağırıyoruz. Biliyoruz ki yalnızca biz değil, bu ülkenin emekçileri, vicdanlı insanları, örgütlü güçleri, direnişçileri de Soma'yı unutmadılar. Çünkü onlar 'unutursak kalbimiz kurusun!' diyenlerdi. Hesap sormak için, adalete ulaşmak için, yalnız olmadığımızı bize gösterdiler.
 'ADALET İÇİN HERKES SOMA'YA' ÇAĞRISI
 Şimdi yeniden emeğin dayanışması, acının paylaşılması ve adalete ulaşılması için 14 Mayıs 2016 Cumartesi günü sendikaları, partileri, hareketleri, kitle örgütlerini, aydınları, gençleri, kadınları, ülkenin tüm emekçilerini Soma'ya davet ediyoruz. Gelin düzenleyeceğimiz mitingle Soma'yı unutmadığımızı ve unutturmayacağımızı bir kez daha haykıralım. Gelin; sesimize ses, gücümüze güç katın."