Soğuk Savaş Geçmişte Kaldı

Soğuk Savaş Geçmişte Kaldı

Stoltenberg: Soğuk Savaş geçmişte kaldıStoltenberg, "Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz, o geçmişte kaldı, Rusya ile yapıcı ve anlamlı bir diyalog arayışı içindeyiz" dedi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üye 28 ülke ve ortak ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını bir araya getiren, Polonya'nın ev sahipliğinde başkent Varşova'da düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nin resmi açılışı öncesi yaptığı açıklamada, zirvede ortak değerler çerçevesinde NATO'nun geleceğinin ele alınacağını söyledi.

Zirvede ortak savunmanın daha fazla güçlendirilmesi için kararlar alacaklarını ifade eden Stoltenberg, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'ya çok uluslu NATO birlikleri yerleştireceğini belirtti. Stoltenberg, bu birliklerin rotasyona bağlı ve geçici nitelikte olacağını kaydetti.

'Türk hava savunmasını güçlendirdik'

NATO'nun güney kanadında da yeni tehditlere karşı ittifakın önlemler aldığına işaret eden Stoltenberg, "NATO AWACS erken uyarı ve gözlem uçakları ve füze savunma sistemleri ile Türk hava savunmasını güçlendirdik." dedi.

Siber saldırılar ve balistik füze saldırıları tehdidine karşı da savunmanın güçlendirileceğine dikkati çeken Stoltenberg, yapılan her çalışmanın savunmaya yönelik, orantılı, şeffaf ve uluslararası yükümlülükler ile tutarlı olduğunu söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvede Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüştü. [Fotoğraf: Reuters]
 
 

'Rusya ile diyalog arayışı içindeyiz'

Stoltenberg, NATO'nun aldığı önlemlerin savunma amaçlı olduğunun altını çizerek, "Yeni bir Soğuk Savaş istemiyoruz. Soğuk Savaş geçmişte kaldı, Rusya ile yapıcı ve anlamlı bir diyalog arayışı içindeyiz" şeklinde konuştu.

Rusya'nın NATO'nun en büyük komşusu olduğunu ve bu nedenle de diyalog kurmanın gerekliğini vurgulayan Stoltenberg, NATO sınırları ötesinde de istikrarın sağlanmasının önemine değindi.

IŞİD ile mücadele

Zirvede NATO AWACS erken uyarı ve gözlem uçaklarınca elde edilen bilgilerin, IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonla paylaşılmasına da karar verileceğini kaydeden Stoltenberg, "Irak'ta askerleri eğitmeye başlayacağız, Ürdün ve Tunus'u desteklemeye devam edeceğiz ve Libya'ya da yardımcı olmaya hazırız" diye konuştu.

Stoltenberg, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova'ya da dışardan gelen baskılar konusunda yardımcı olacaklarını söyledi.

'Brexit İngiltere'nin rolünü değiştirmeyecek'

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılmasına da değinen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "İngiltere'nin AB ile ilişkileri değişecek ama bu İngiltere'nin NATO'daki önemli rolünü değiştirmeyecek." dedi.

'NATO kendini güncellemeli'

Zirve öncesi açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "NATO'nun yeni tehditler karşısında kendini güncellemesi gerekiyor" demişti. Erdoğan, Türkiye'nin güvenliği konusunda NATO'dan daha fazla çaba beklediğini de ifade etmişti.

Kaynak: AA