Snowden'a "alternatif Nobel" ödülü

Snowden'a "alternatif Nobel" ödülü

İsveç'teki Doğru Yaşam Vakfı'nın, alternatif Nobel ödülüne, NSA eski sistem analisti Edward Snowden'ı layık görmesi tepki çekti.

Vakfın 1980 yılından bu yana verdiği ödül için bu yıl Snowden ve İngiliz gazeteci Alan Rusbridger'in seçilmesinin, İsveçli yetkilileri, ABD'ye karşı zor durumda bırakıldıkları gerekçesiyle kızdırdığı belirtildi.

Daha önce ödülün bugün Stockholm'de Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki Dış Basın Merkezi'nde açıklanacağını duyuran Doğru Yaşam Vakfı, dün beklenmedik şekilde sonucu internet sayfasından servis etti. Duyuruda, 1995 yılından bu yana olduğu gibi bu yıl da ödülün Dış Basın Merkezi'nde açıklanmasının planlandığı ancak merkezin etkinliği iptal etmesi üzerine duyurunun internet sayfasından yapıldığı ifade edildi.

İsveç'teki seçimi kaybeden hükümetin Dışişleri Bakanı olarak görevini bırakmaya hazırlanan Carl Bildt'in, ödülün Snowden'e verilmesine sert tepki gösterdiği ve Dış Basın Merkezi'nin bu nedenle programı iptal ettiği öğrenildi.

Ödülü veren vakıf yetkilileri ise bugün Dış Basın Merkezi'nde ödülleri açıklamayı planladıklarını ancak sonuçların internette sızdırılması nedeniyle programın, Dış Basın Merkezi tarafından iptal edildiğini ve vakfın duyuruyu internet sayfasından yapmak zorunda kaldığını bildirdi.