Snowden Almanya'ya mı gidiyor?

Snowden Almanya'ya mı gidiyor?

CIA eski çalışanı Edward Snowden'e Almanya yolu gözüktü.

Aamerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dijital casusluk faaliyetleri hakkında Almanya Federal Meclisi'nde kurulan araştırma komisyonu, NSA belgelerini sızdıran ve halen Moskova'da bulunan Edward Snowden'ı tanık olarak dinlemek üzere davet etmeye hazırlanıyor.

Almanya'da Başbakan Angela Merkel'in de aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin telefonların NSA tarafından dinlendiği iddiaları üzerine Federal Meclis'te kurulan araştırma komisyonu ilk toplantısını tamamladı.

Alman Yeşiller Partisi milletvekili ve NSA Araştırma Komisyonu üyesi Hans-Christian Ströbele, toplantının ardından yaptığı açıklamada, eski NSA çalışanı Edward Snowden'ı tanık olarak davet etmek istediklerini açıkladı. Ströbele, "Snowden'ın davet edilmesi konusunda önerimizi sunduk. Bunun bir sonraki oturumumuzda kararlaştırılmasını umut ediyorum. Bana göre NSA casusluk skandalını aydınlatma konusunda anahtar Edward Snowden'dır" dedi.

Yeşiller Milletvekili Ströbele, Moskova'da görüştüğü Snowden'ın Rusya'da bulunduğu süre boyunca konuşmak istemediğini söylediğini hatırlattı. Ströbele, Snowden'ın Almanya'ya gelmesinin sağlanması ve komisyona açıklamalarda bulunması durumunda, bunun NSA casusluk skandalını aydınlatma konusunda önemli bir adım olacağını kaydetti.

Ströbele, sorular üzerine, Alman hükümetinin siyasi ve insani gerekçelerle Snowden'a Almanya'da oturma izni vermesi çağrısında bulundu.

- "Çok önemli bir tanık" -

Sosyal Demokrat Parti milletvekili Christian Flisek, komisyon toplantısından sonra Edward Snowden'ın "çok önemli bir tanık olduğunu" söyledi. Bu konuda tüm siyasi partilerin büyük ölçüde görüş birliği içinde olduğunu belirten Flisek, "Tabii bugünden yarına buraya kapının önüne gelemeyecektir. Bunun mümkün olan en kısa sürede, hukuken sağlam bir şekilde nasıl uygulanabileceğini incelemek gerekiyor" dedi.

NSA Araştırma Komisyonu'nun başkanlığını yürüten iktidardaki Hristiyan Demokratik Birlik (CDU) partisi milletvekili Clemens Binninger, komisyonun ilk olarak mayıs ayında uzmanları dinleyeceğini, ilk tanıkları en erken haziran ayında dinlemeyi planladıklarını belirterek, çalışmaların iki yıl süreceğini tahmin ettiğini söyledi.

NSA'nın eski çalışanı Edward Snowden'ın sızdırdığı belgeler, NSA'in 2002 yılından bu yana Merkel ve çok sayıda üst düzey Alman yetkilinin cep telefonlarını dinlediğini ortaya çıkarmış, Der Spiegel dergisinin ekim ayında yayımladığı belgeler Berlin ile Washington arasında krize yol açmıştı. ABD Başkanı Barack Obama'nın Merkel'in cep telefonunun bundan sonra dinlenmeyeceği güvencesini vermesine rağmen iki müttefik ülke arasındaki güven bunalımı aşılamamıştı.

NSA skandalının ardından ABD yönetimine, müttefik iki ülke arasında "karşılıklı casusluğu yasaklayan" bir anlaşma imzalamayı öneren Almanya hükümeti, Washington'dan bugüne kadar olumlu yanıt alamadı.