Siyonistlerden İşgal İtirafı

Siyonistlerden İşgal İtirafı

İsrail Dışişleri Bakanlığı’na ait, 1967 ve 1968’den kalma iki gizli belgede, siyonist işgalin boyutları gözler önüne seriliyor.

İsrail Dışişleri Bakanlığı’na ait, 1967 ve 1968’den kalma iki gizli belgede, siyonist işgalin boyutları gözler önüne seriliyor.

Haaretz‘den Yotam Berger‘in haberine göre, belgelerde İsrail, işgal ettiği Filistin topraklarında Cenevre Sözleşmesi’ne uymadığını itiraf ediyor.

Belgelerde, İsrail’in işgal altındaki topraklara Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin girişini engellediği de görülüyor.

Belgelerde İsrail’in ihlâl ettiği sözleşme maddeleri arasında, sivil Filistin nüfusuna saldırıların da olduğu söyleniyor.

Mart 1968 tarihli gizli talimat, Michael Comay ve Theodor Meron’dan dönemin Washington Büyükelçisi İzhak Rabin’e gönderilmiş.

Talimatlarda, Rabin’e, ABD’nin İsrail’e Cenevre Sözleşmesi’ni uygulama baskısı yapmasının engellenmesi söyleniyor.

Belgede, İsrail’in açıkça toprak gaspı, yasadışı yerleşim ve nüfus değişikliği yapması için Cenevre Sözleşmesi’nin uygulanmaması gerektiği vurgulanıyor.

Bu istek, özellikle işgal edilen Doğu Kudüs için geçerli. Yazarlar, Sözleşme uygulandığı takdirde Doğu Kudüs’te toprak istimlaklarının uygulanamayacağını söylüyorlar.

İsrailli diplomatlar, İsrail’in sınırları konusunun da belirsiz olduğunu ve işgal ettiği topraklardaki pozisyonlarının “işgalci” olarak nitelendirilemeyeceğini ileri sürüyorlar. Buna kanıt olarak ise, 1967 Arap-İsrail savaşından önce Batı Şeria ve Gazze’nin konumlarını gösteriyorlar.

Diğer belge ise, 1967 savaşının bitiminden 2 hafta sonra, yine Comay tarafından Dışişleri Genel Direktör Yardımcısı’na gönderilmiş.

Bu belgede de, İsrail’in konumunun hukuki olarak “işgalci” olarak nitelendirilmemesi isteniyor. Bu vesilyle, Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nin işgal altındaki bölgelere girişinin engellenebileceği söyleniyor.

Cenevre Sözleşmesi, savaş ya da işgal hâlinde, savaşacak durumda olmayan nüfusa ya da savaş esirlerine yönelik uluslararası hukuku düzenleyen bir dizi anlaşmayı içeriyor.