Siyonistler Şokta: Kudüs'te Direniş

Siyonistler Şokta: Kudüs'te Direniş

Siyonist medyanın iddiasına göre, El Fetih ve Hamas, dikkatleri kendi sorunlarından uzaklaştırmak için Kudüs’teki protestoları kullanıyor.

Filistinli gruplar, işgalci rejim İsrail'in şehri “Yahudileştirme” çabalarına karşı en iyi “Kudüs ve El Aksa Camisinin savunucuları” unvanı için yarışıyorlar.

Filistinli gruplar, Kudüs'ün yaklaşmakta olan Filistin seçimlerine dahil edilmesiyle ilgili anlaşmazlığı bu Cuma günü başlayacak olan seçim kampanyalarının ana temasına dönüştürme çabalarında başarılı oldular.

Siyonist rejim İsrail'in şehri “Yahudileştirme” ve kutsal alanın tarihi ve yasal statüsünü değiştirme çabalarına karşı en iyi “Kudüs ve El Aksa Camisinin savunucuları” unvanı için yarışıyorlar.

El Fetih ve Filistin İslami Direniş Hareketi/Hamas başta olmak üzere gruplar da Kudüs meselesini seçimlerin arifesinde giderek daha fazla karşılaştıkları iç sorunlardan ve zorluklardan uzaklaşmak için kullanmaya çalışıyorlar.

Öte yandan İsrail makamları, hiziplerin ve liderlerinin son birkaç hafta içinde Kudüs'ü Siyonist rejim İsrail güvenlik güçleri ve  “yerleşimciler” ile “sürekli çatışmalar " için bir savaş alanına dönüştürme çağrılarını açıkça hafife aldılar.

Çoğunlukla El Fetih ve Hamas liderlerinden gelen çağrılar, seçimlerin Kudüs'te gerçekleşmesine izin vermek için işgalci rejim İsrail'e baskı uygulamak için uyumlu bir Filistin kampanyası bağlamında geldi. İsrail, Kudüslü Arapların oylamaya katılımı konusundaki tutumunu henüz dile getirmedi.

En son şiddet, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın iktidardaki Fetih Partisine bağlı olduğuna inanılan aktivistlerin Kudüs'ün eski kenti yakınlarında bulunan polislere havai fişek, taş ve benzin bombalarıyla saldırdığı Ramazan ayının Müslüman oruç ayının ilk gününde başladı. 

Eylemciler, Şam Kapısı merdivenlerinde düzinelerce gencin toplanmasının yasaklanması da dahil olmak üzere sert İsrail güvenlik önlemlerini protesto ettiklerini söyledi.

Ancak ilk günden itibaren çatışmaların İsrail'e seçimlerin Kudüs'te gerçekleşmesine izin vermesi için baskı kampanyasının bir parçası olduğu açıktı.

Çatışmalar günlük bir fenomen haline geldikçe, Doğu Kudüs'ün bazı sakinleri aktivistleri Ramazan kutlamalarını ve dualarını bozmakla suçladılar, bu da normalde iftar yemeğinden sonra her akşam orucu bozdu.

Bölge sakinleri, eylemcilerle polis arasındaki çatışmaların birçoğunu Mescid-i Aksa'da namaz kılmaktan kaçınmaya ya da Ramazan gecesi şenliklerinin tadını çıkarmaya zorladığından şikayet etti.

Geçtiğimiz Perşembe günü Eski Şehir dışındaki aşırı sağcı Yahudi aktivistler tarafından düzenlenen gösteri, Fetih liderliği tarafından şiddeti tırmandırmak için bir bahane olarak kullanıldı. El-Aksa Camisini ve Doğu Kudüs sakinlerinin evlerini “fırtına” girişiminin bir parçası olarak Fetih liderliği tarafından tasvir edildi.

Fetih liderleri ve aktivistleri, Doğu Kudüs sakinlerini evlerini ve camilerini Yahudi “yerleşimcilere " karşı savunmak için sokaklara çıkmaya çağırdı.

Amaç: El Fetih'in Kudüs'ü önemsediğini ve İsrail'in Filistinlilere, özellikle de Kudüs'ün seçimlere dahil edilmesiyle ilgili kendi diktatörlüklerini empoze etmesine izin vermeyeceğini göstermek.

Kudüs meselesi, özellikle Arap sakinlerine yardım etmek ya da şehre ve Mescid-i Aksa'ya karşı “İsrail komplolarını engellemek” için neredeyse hiçbir şey yapmadıkları suçlamaları ışığında, Filistin Yönetimi ve Fetih liderleri için önemli bir öneme sahip.

Geçtiğimiz iki gün içinde, Filistin Yönetimi ve El Fetih yetkilileri, Filistin liderliğinin Kudüs ve El Aksa Camisini sırasıyla 22 Mayıs ve 31 Temmuz için planlanan parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde savunmak için “savaş” parçası olarak tasvir ederek şiddetten yararlanmaya çalışıyorlar.

Zaki Abbas, “Kudüs'te savaş açtılar ve seçimler şehir içinde meşru demokratik hakkımız, bu da savaş değil, Müslüman ve Hıristiyan kutsal yerleri işgale karşı uyguladığı keyfi önlemlere karşı direniş başlatıyorlar bu savaş değil, direnişin bir devamı.” düşüncesinde.

Zaki Abbas, El Fetih Merkez Komitesinin önemli bir üyesi, partinin bu kararı ile övünüyor.

Zaki'nin Filistinli seçmenlere yönelik ifadesi, El Fetih liderliğinin Kudüs sokaklarındaki şiddet için kredi alma girişiminin bir parçası olarak görülüyor. Dahası, FKÖ'nün dikkatini kendi sorunlarından uzaklaştırmaya yönelik bir girişimin bir parçası olarak görülüyor.

El Fetih, Parlamento seçimlerinde üç ayrı listede yer alıyor: biri Başkan Mahmud Abbas sadıklarının hakim olduğu; ikincisi Nasır el-Kidwa (eski FKÖ lideri Yaser Arafat'ın yeğeni) ve Fadwa Barguti (hapsedilen El Fetih lideri Mervan Barguti'nin karısı) liderliğindeki; ve üçüncüsü sürgün edilen El Fetih ajanı Muhammed Dahlan'a ait.

Bölünmenin önümüzdeki ay yapılacak seçimlerde El Fetih'in performansı üzerinde olumsuz bir etkisi olması ve Hamas'taki rakiplerine fayda sağlaması muhtemel.

Abbas'ın listesi ise, seçim kampanyasının genel olarak İsrail'e ve özellikle Kudüs'e odaklanmasını ve böylece Filistin Yönetimindeki mali ve idari yolsuzluk gibi rahatsız edici konuları gölgede bırakmasını istiyor.

Kudüs'teki şiddet, Abbas'ın seçimleri ertelemesine ve hatta iptal etmesine iyi bir bahane olarak da hizmet edebilir.

Abbas, Fetih'i birkaç rakip gruba ayırmakla tehdit eden yeni seçimler yaparak kendisini güvencesiz bir duruma soktuğunu fark etmeye başlıyor.

Şimdi Kudüs sokaklarındaki şiddeti, özellikle çatışmalar Batı Şeria'ya yayılırsa, İsrail'i seçimleri engellemekten sorumlu tutmak için kullanabilir.

Bu arada Hamas ve Gazze merkezli gruplar da seçimler öncesinde Kudüs ayaklanmalarından para kazanmaya çalışıyorlar. Hafta sonu İsrail topraklarına atılan roketler, Filistin halkına bu partilerin Kudüs'te İsrail'e karşı “savaşta” da yer aldığını göstermeyi amaçladı.

Parlamento seçimlerinden bir aydan kısa bir süre önce, Hamas ve Gazze Şeridi'ndeki müttefikleri, El Fetih'in Kudüs mücadelesinde tek başına durduğu bir durumu karşılayamıyor.

Hamas, Kudüs meselesini seçim kampanyasının ana temasına dönüştürdü ve seçim listesine "Kudüs bizim kaderimizdir.” yazdı.

Filistinli seçmenlere açık bir mesajda Hamas yetkilileri, Kudüs'teki şiddetin direniş grubunun İsrail'e karşı “direniş” stratejisinin Kudüs'ü “kurtarmanın” ve işgalci rejim İsrail'in şehri “Yahudileştirmek” için iddia edilen planını uygulamasını önlemenin en iyi yolu olduğunu kanıtladığını söyledi.

Başka bir deyişle Hamas, Filistinlilere, İsrail ile güvenlik koordinasyonu yürüten ve müzakere masasına geri dönmeye hazır olan Abbas'ın El Fetih'i değil, İsrail'e karşı silahlı mücadeleyi destekleyenler lehine oy kullanmalarını istiyor.

El Fetih gibi Hamas da Kudüs meselesini dikkatini başarısız yönetim ve politikalarından uzaklaştırmak için bir bahane olarak kullanmayı umuyor.

El Fetih gibi Hamas da seçim kampanyasının Gazze Şeridi'ndeki seçmenlerinin koşullarını iyileştirememesine değil, İsrail-Filistin çatışmasına, özellikle Kudüs'e odaklanmasını istiyor.

Ancak kıyı yerleşim bölgesinden fırlatılan roketler de Abbas'a seçimleri iptal etmemesi için bir uyarı göndermeyi amaçlıyordu. 

Bazı Hamas yetkilileri, böyle bir hareketin “Siyonist düşmana teslim olma” ile eşdeğer olacağı ve Batı Şeria ile Gazze Şeridi arasındaki bölünmeyi güçlendireceği konusunda uyardılar. (The Jarusalem Post - İsrailpost)

İsrailpost için Abdullah Yiğit tarafından tercüme ve edit edilmiştir.