Siyonistler işgaline Devam Ediyor

Siyonistler işgaline Devam Ediyor

İsrail'in "sınır tanımaz" politikaları sonucu günümüzde işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yaşayan yerleşimcilerin sayısı yaklaşık 600 bine yükseldi.

İsrail'in, Batı Şeria 450 konut inşası için ihale kararı tepkiyle karşılansa da Tel Aviv yönetimi, bu konuda geçmişte olduğu gibi uluslararası camiaya kulaklarını tıkamaya devam ediyor.

Uluslararası hukuku hiçe sayarak 1967 yılındaki "6 gün savaşı"ndan sonra Batı Şeria ve Kudüs'te yerleşim faaliyetlerine hız kesmeden sürdüren İsrail, geçen cuma işgal ettiği topraklarda 450 konut daha inşa edeceğini açıkladı.

Yerleşim faaliyetlerini yakından takip eden İsrail merkezli Peace Now sivil toplum kuruluşu, yaptığı açıklamada, Batı Şeria'da 114 konutun Adam'da, 156'sının Elkana'da 78'inin Alfei Menaşe'de ve 102'sinin ise Kiryat Arba'da inşa edileceğini duyurdu.

İsrail'in yakın müttefiki ABD yönetimi, İsrail Hükümeti'nin 450 yeni yerleşim birimiyle ilgili kararı için 'derin endişe' duyduğunu dile getirdi. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, bu adımın ve İsrail'in 1967 topraklarında devam ettirdiği yerleşim politikasının İsrail-Filistin barış müzakerelerindeki çabaları boşa çıkartacağını ifade etti.

Filistin tarafı ise İsrail'in yerleşim faaliyetlerini, "uluslararası hukuka aykırı bir suç" olarak nitelendirerek, konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) taşımayı planlıyor.

İsrail yerleşim faaliyetlerine nasıl başladı

Filistin topraklarındaki Batı Şeria'yı 1967'de işgal eden İsrail, ele geçirdiği topraklara Yahudileri kitleler halinde yerleştirmeyi devlet politikası haline getirdi.

İşgal ettiği topraklara yüz binlerce vatandaşını sistematik politikayla yerleştiren İsrail, ilk etapta Kfar Etzion yerleşim yerini inşa etti. Daha sonra da yeni yerleşim birimleri kurmaya devam eden İsrail, Filistin'in 2011'de UNESCO'ya tam üye olma hakkı kazanmasını gerekçe göstererek, özellikle Doğu Kudüs'teki yerleşim faaliyetlerini hızlandırdı. O tarihten sonra İsrail, Doğu Kudüs’te 550, Batı Şeria’da ise 300 yeni konut inşaatı için faaliyete başladı.

Barış görüşmelerinin devam etmesi için yerleşim faaliyetlerinin durmasını isteyen Filistin tarafının şartına ise İsrail, "masaya ön koşul getirilmemesi" ve "yerleşimlerin tamamen durdurulmasının söz konusu olamayacağı" karşılığını verdi.

Yerleşimci sayısı 600 bine yükseldi

Hamas ile Fetih hareketinin birlik hükümeti kuracağını açıklamasının hemen ardından İsrail, bu sefer de bunu gerekçe göstererek, 2 Haziran 2014'te Kudüs ve Batı Şeria'da bin 500 yeni yerleşim biriminin ihalesini onayladı. İsrail Başbakanı Netanyahu daha sonra buna bin 800 yerleşim biriminin daha eklendiğini belirtti. Sonuç itibariyle İsrail'in "sınır tanımaz" politikaları sonucu günümüzde işgal altındaki Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da yaşayan yerleşimcilerin sayısı aşamalı olarak yaklaşık 600 bine yükseltildi.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria'daki yerleşim yerlerinin birbirleriyle ve İsrail'le bağlantısı Filistinlilerin trafik çilesi çektiği yolların aksine ayrıcalıklı yollarla sağlanıyor. İşgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan silah taşıma hakkına sahip Yahudi yerleşimciler sık sık Filistinlilere saldırıyor ve özellikle tarım alanlarına zarar veriyor.

AA