Siyonistler ile Ürdün Arasında Gizli Görüşme

Siyonistler ile Ürdün Arasında Gizli Görüşme

Siyonist Genelkurmay Başkanı'ndan Ürdün'e gizli ziyaret

Londra’dan yayın yapan Re’y el-Yevm gazetesi, Tel Aviv’e yakın siyasi ve güvenlik kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Siyonist İsrail’in Ürdün Büyükelçisi Aynat Şilayn’ın Genel Kurmay Başkanı Gadi Eizenkot ile beraber gizli bir toplantı yaptıklarını yazdı.
 
Gazete gizli toplantıda, Suriye’den gelen mültecilerin Ürdün’ün istikrarını bozduğu, mültecilerin Ürdün’ün istikrarı için oluşturduğu ciddi tehdit ve Ürdün-İsrail arasında 1994’te yapılan Vadi Arabe olarak ta bilinen Barış Anlaşması başlıklarının üzerinde durulduğunu aktardı. 
 
Siyonist İsrail’den yayın yapan Haaretz gazetesi Tel Aviv’de isminin açıklanmasını istemeyen önemi bir siyasetçiye dayandırdığı haberinde, toplantının geçen yıl yapıldığını belirtti. 
 
Haaretz, Siyonist İsrail Genel Kurmay Başkanı Eizenkot’un isteği üzerine düzenlenen gizli toplantının Ürdün’ün İsrail için önemine binaen, Ürdün’ün bölge meseleleriyle ilgili düşüncelerinin tartışılması amacını taşıdığını yazdı. 
 
Ürdün’de yapılan gizli toplantı sonrası İsrail Genel Kurmay Başkanı Eizenkot Tel Aviv’de katıldığı bir toplantıda, Ürdün’ün İsrail’in doğudaki komşusu olduğu ve dolayısıyla ihtiyaç duyduğu durumda ondan yardım isteyebileceğini söyledi. 
 
Yapılan gizli toplantıda, Siyonist İsrail’in Ürdün Büyükelçisi Aynat Şilayn Ürdün’le ilgili çekincelerini dile getirdiğini belirten Haaretz gazetesi, Genel Kurmay Başkanı Gadi Eizenkot ise, “Ürdün’deki mevcut sistemin desteklenmesi durumunda ortaya konulan endişelerin giderilebileceği fikrini savunduğunu” aktardı. 
 
Gizli toplantıda, Ürdün’ün ekonomik durumunun ve Ürdün’deki Suriyeli mülteciler konusunun da ele alındı. 
 
Toplantıda, Suriyeli mültecilerin zaten kötü olan Ürdün ekonomisini zorladığı ve daha çıkılması zor bir noktaya sürüklediği belirtildi.
 
Ürdün Kralı Abdullah, Şubat başı gittiği Amerika’da Başkan Trump ile bir araya gelmişti. Kral Abdullah, ABD Başkanı Trump ve diğer yetkililerle yaptığı görüşmede Ürdün’e ekonomik sıkıntıları aşmada ve iç güvenliğin sağlanması konusunda yardım edilmesini gündeme getirmişti.  
 
Siyonist İsrail ise geçtiğimiz yıllarda Ürdün ile gaz anlaşması yapmış, anlaşma 2017 yılı itibariyle yürürlüğe girmişti. 
 
Diğer taraftan,  gizli toplantıda sınır güvenliğinin de ele alındığı belirtildi. İsrail’in en uzun sınır komşusu olan Ürdün’e ciddi önem verdiği ifade edilen Re’y el-Yevm haberinde, toplantıda, en uzun sınır olmasına rağmen Ürdün-İsrail sınırında hiçbir çatışmanın yaşanmadığına dikkat çekildiğini belirtildi. 
 
Middle East Eye sitesi ise Mart ayında ne oldu başlıklı bir analiz haber yayınladı. Site, Ürdün Kralı Abdullah’ın Amerika Kongresi üyesi bir grupla yaptığı görüşmede, İsrail’in Suriye’de ki Rus yetkililerle koordinasyon birimi oluşturması teklifi getirdiği bir rapor sunduğunu yazdı. Kongre üyeleri ise yaptıkları görüşmede İsrail Genel Kurmay Başkanı Gadi Eizenkot’a teklifi iletti. 

 

Kaynak : Kudüs Haber