Siyonistler Hizbullah'ın "Celile" Çıkışını Unutamıyor

Siyonistler Hizbullah'ın "Celile" Çıkışını Unutamıyor

İsrail Perşembe günü, Hizbullah'ın stratejisini değiştirdiği ve gelecekteki muhtemel bir savaşı Tel Aviv'e taşıyabileceği ikazında bulundu.

Üst düzey bir İsrail istihbarat yetkilisinden alıntı yapan günlük Haaretz gazetesi, bir yarbayın Maarachot isimli askeri dergi için kaleme aldığı ve Hizbullah'ın savaş stratejisi hakında alışılagelmişin dışında bir senaryo sunan makalesini aktardı.



Sadece adının ilk harfi olan N. ile tanımlanan yetkili, “İsrail Hizbullah'ın stratejisini tamamen farklı bir şeye doğru değiştirmiş olabileceğini dikkate almalıdır” diyerek, grubun şimdi savaş başlatabileceği ikazında bulundu.



Askeri yetkili, "Suriye'deki savaşa katılmak, Hizbullah'ı İsrail'e karşı bir hücum stratejisi benimsemeye de yaklaştırdı” diye yazdı.

 


Askeri yetkili daha sonra şunları söyledi: “Bunun anlamı, Hizbullah'ın başka türlü bir çatışmaya eğilimli olmasının muhtemel olduğudur: Bir İsrail girişimine tepki gösterip savunma yapmak yerine, inisiyatifi ele alıp İsrail topraklarına yönelik bir kara saldırısı ve çok yönlü bir hücum gerçekleştirmek.

 


"Hizbullah'ın [2006'daki] başarısını tekrar etmeye çalışacağını, bir taraftan İsrail ordusunun Lübnan'daki ilerlemesini yavaşlatırken diğer taraftan görece uzun bir dönem boyunca onbinlerce roket fırlatma suretiyle İsrail'in cephe gerisine yönelik bir yıpratma savaşı izleyeceğini ileri sürmek, akla yatkındır.”

 

Yetkili, Hizbullah'ın bir sonraki kampanyayı Siyonist topluluk içindeki kara operasyonlarıyla kısaltmaya çalışacağına dair işaretler olduğunu ileri sürdü.



Hizbullah liderliğinin “Celile'nin fethedilmesi” hakkındaki yorumlarına değinen yetkili, her ne kadar bunlar “kulağa küstahça, belki de hayal ürünü olarak gelse de, Hizbullah'ın niyetlerini yansıtabileceği için” İsrail'in bu tür açıklamalara karşı uyanık olması gerektiğini söyledi.

 


İsrailli subaya göre Hizbulah'ın 2006 stratejisi, İsrail'in teknolojik, istihbari ve hava üstünlüğünün de, İsrail'in zayıf noktalarının – kayıplara karşı yüksek bir hassasiyet, uzun bir kampanyadan uzak durma ve açık bir zafer ihtiyacı – da derinden anlaşıldığını yansıtıyordu.


 

Askeri yetkili, "Parti, o günden beri İsrail'e karşı güçlü noktalarını geliştirmek için çalıştı” dedi.



Haberde, Hizbullah'ın 2011 senesinde web sitesinde “Celile: düşmanla bir sonraki çatışma yeri” başlıklı bir sunum yayınladığı zaman muhtemel yeni stratejisini gösterdiği söylendi.

 

 
Habere göre askeri yetkili ayrıca “Ağustos 2012'de, Hizbullah 10 bin savaşçıyla bir askeri tatbikat gerçekleştirdi ve Lübnan gazeteleri, tatbikatın Celile'ye saldırı senaryosunu da içerdiğini yazdı” dedi.



Haberde, "Hizbullah Suriye'deki çatışmalarda çok deneyim elde etti ve şimdi daha geniş bir savaş yürütebilecek durumda. N., Suriye'deki savaşa katılmanın Hizbullah'ı, İsrail'e karşı bir hücum stratejisini benimsemeye de daha fazla yaklaştırdığını savundu" ifadelerine yer verildi.

 
 

İsrail yetkililerine bu muhtemel senaryo karşısında son derece uyanık olma çağrısı yapan yarbay, “Eğer Hizbullah stratejisini değiştirirse, bunun İsrail için somut sonuçları olacaktır” dedi.



Yetkili, "İsrail ordusunun Hizbullah'ın, Celile'ye saldırı gibi kara olguları yaratarak savaşı kısaltma olasılığını dikkate alması gerekecektir” diye ekledi.



Arkasından da şunları söyledi: “İsrail ordusu böyle bir saldırıya karşı sivilleri hazırlaması ve Hizbullah'ın savaşı başlamadan bitirme amacıla bir sürpriz saldırı gerçekleştirme seçeneğine karşı hazırlanmalıdır.”

 


Hizbulah'ın 2006 stratejisinin, İsrail'in teknolojik, istihbari ve hava üstünlüğünün de, İsrail'in zayıf noktalarının – kayıplara karşı yüksek bir hassasiyet, uzun bir kampanyadan uzak durma ve açık bir zafer ihtiyacı – da derinden anlaşıldığını yansıttığını yazan N.,"Hizbullah, darbeleri soğruma kapasitesini geliştirdi, İsrail ordusunu yavaşlatmak için sivil hedeflere saldırdı,  ve patlayıcı cihazlar ile tanksavar füzeleri kullandı” dedi.