Siyonistler Batıyor

Siyonistler Batıyor

Ekonomik kriz en çok İsrail’i vuruyor. Şekel’in dolar karşısındaki ağır kaybı, asker ve polisi harekete geçirdi.

Kudüs’te her gün dükkan basan İsrailyönetimi, Filistinli esnafa binlerce dolar ceza kesmeye başladı.

İsrail’de Mart ayındaki seçim öncesi en çok konuşulan konu ekonomik kriz. Bir yıl önce 1 Amerikan Doları 3,2 İsrail Şekel’i ederken şu an 100 Amerikan Dolarına tam 400 Şekel alınabiliyor.

Dün açıklanan son rakamlara göre 8 milyonluk İsrail nüfusunun 2 milyon 546 bini açlık sınırının altında yaşıyor.

Erken seçim kararında da ekonomik krizin payı büyüktü. Her ne kadar Başbakan Netanyahu’nun ırkçı yasa tasarısına muhalefet eden iki Bakan Livni ile Lapid koalisyonun çökmesinde son sözü söylemiş olsa da hükümetin dağılmasında bütçe tartışmaları başlıca nedendi.

Peki Filistin’e gidelim. Orada da manzara farksız zaten Kudüs ve Batı Şeria’da aynı para birimi kullanılıyor. Ramallah, Tel Aviv kadar pahalı olmasa da alım gücü açısından durum İsrail’den beter.

Filistin nüfusunun tam yüzde 75’i açlık sınırının altında. Durum vahim. Filistinlinin ekonomik krize bir çaresi yok ama İsrail kendince bir yöntem bulmuş.

Kudüs’te Mescid-i Aksa’ya çıkan surlarla çevrili eski şehir yani Filistinlilerin bir numaralı yaşam merkezi, buradaki dükkanlar haraca bağlanmış durumda.

Gelen haberler ürkütücü. Pazartesi gününden itibaren İsrail yönetimi, eski şehirdeki Filistinlilere ait dükkanlara baskın kararı aldı. Asker ve polis çok sayıda işyerini bastı.
Bazı lokantaların içerisine gaz bombaları atıldı. Uygulama keyfiydi çünkü Filistinlilerin ifadelerine göre ortada sebep yokken para cezaları kesildi.

Salih el Saviş adlı Filistinlinin lokantası basıldı, işyeri sahibine hiçbir gerekçe göstermeden 1278 Dolar ceza kesildi.

Musa Siyam adlı cafe işletmecisinin dükkanını basan askerler, işyerini dağıtmakla tehdit etti sonra da yine bir gerekçe göstermeden Siyam’a tam 4600 Dolar ceza kesti. Ayrıca dükkandaki televizyon ile uydu alıcısına da el konuldu.

Bir başka işyeri sahibi ise ucuz kurtuldu ona 255 Dolarlık bir makbuz kesildi.
Sonra Filistinli esnaf tepki için kepenk kapattı, Jafa Kapısında gösteri yaptı, İsrail askerleri bu kez haraç kestiği Filistinlilere gaz bombalarıyla saldırı düzenledi.

haber 7