Siyonistin Derdi Barış Değil

Siyonistin Derdi Barış Değil

Filistin-İsrail barış müzakerelerinin Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat, terörist İsrail ile doğrudan görüşmelerin durduğunu bildirdi.

Filistin-İsrail barış müzakerelerinin Filistin Başmüzakerecisi Saib Ureykat, terörist İsrail ile doğrudan görüşmelerin durduğunu bildirdi. Görüşmeler süresince İsrail’in 33 Filistinliyi şehit ettiğini, 5 binden fazla yasadışı yerleşim yeri inşası için ihale başlattığını, yüzlerce Filistinlinin evinin yıkıldığını, baskı kurmak amacıyla da Batı Şeria'daki birçok yolun kapatıldığını kaydeden Ureykat, açıklamada "Artık görüşmelerde iletişim kurmanın imkânsız olduğu bir aşamaya gelindi" dedi.

Ureykat yaptığı yazılı açıklamada, Temmuz ayının sonlarından bu yana sürdürülen barış girişimlerine rağmen İsrail'in tutumunun görüşmeleri sekteye uğrattığını belirtti. Bölgeyi ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yaptığı, İsrail medyası tarafından da sık sık gündeme taşınan "barış müzakerelerinin devam ettiği" açıklamaların aksine, görüşmelerin bir aydan fazla süredir sekteye uğradığını bildiren Ureykat, "İsrail tarafı, iki devletli değil, iki yönetimli bir çözümden yana. Buna göre, Filistinlilerin idaresi, Filistin yönetiminde, Filistin topraklarındaki işgalci Yahudi yerleşimcilerin yönetimi de İsrail'in idaresinde olacak" görüşüne yer verdi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a Kasım ayında sunduğu istifasına da değinerek kabul edilmesini umduğunu belirten Ureykat, o tarihten bu yana İsrail tarafıyla bir görüşmenin gerçekleşmediğini bildirdi.

Açıklamada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın ABD Başkanı Barack Obama'ya, İsrail-Filistin barış müzakerelerinde gelinen noktaya ilişkin bir mektup yazdığına da değinen Ureykat, mektupta şu ifadelerin yer aldığını bildirdi:

"İsrail'i bir Yahudi devleti olarak kabul edemem. Filistinli mülteciler sorununun çözümünü ve başkenti Kudüs olan bir Filistin devletini içermeyen bir teklifi kabul edemem. Bunun yanı sıra, Filistin hava, kara ve deniz hâkimiyetinin İsrail'in elinde olmasını da kabul edemem."

Filistin- İsrail sözde ‘barış müzakereleri’ yaklaşık 3 yıl süren bir kesintinin ardından geçen Temmuz ayında ABD'nin himayesi altında göstermelik olarak yeniden başlamış, 9 ay boyunca ‘gizli bir şekilde’ yürütülmesi kararlaştırılmıştı. Barış görüşmelerinde çözüm bekleyen konuların başında, sınır sorunu, Kudüs'ün statüsü, Batı Şeria'daki işgalci Yahudi yerleşim birimleri ve Filistinli mültecilerin durumu geliyor.

KERRY YİNE BÖLGEYE GİDİYOR

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, yeni yılda ilk yurt dışı ziyaretini 1 Ocak'ta İsrail ve Filistin'e yapacak. Kerry'nin yeni ziyareti bakan olduktan sonra bölgeye yapacağı 10'uncu ziyaret olacak.

Kudüs’te İsrail Başbakanı ırkçı Binyamin Netanyahu ile görüşecek Kerry, daha sonra Ramallah'a geçerek Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelecek. Kerry, görüşmelerde Filistin-İsrail sorununun çözülmesi için devam eden müzakerelerin son durumunun yanı sıra diğer konuları da ele alacak.