Siyonist Rejimin Yenilgi İtirafları Devam Ediyor

Siyonist Rejimin Yenilgi İtirafları Devam Ediyor

İsrailli General: Ordu, Gazze’deki tünelleri biliyordu; ama kapasitesini bilmediği için saldırılar karşısında şaşkına döndü...

İsrail Ordusu Stratejik Planlama Şubesi Başkanı General Nimrod Shefer “İsrail Hamas’ı iyi anlamadı. İki tarafın da yaptığı can alıcı hatalar herkes için beklenmedik bir savaşın ortaya çıkmasına sebep oldu” dedi.

Times of Israel” sitesindeki haberde İsrailli generalin şu sözlerine yer verildi: “İki taraf arasındaki iletişimde yaşanan sıkıntı 50 günlük süren bir askeri müdahaleye (İsrail’in Gazze’ye yönelik düzenlediği barbarca saldırılara verdiği isim) yol açtı.”

Çarşamba günü Tel Aviv’de düzenlenen Güvenlik Konferansı’nda konuşma yapan Siyonist general şunları söyledi: “Filistin direnişi de İsrail de bu kadar büyük ve uzun süreli bir savaşa girme taraftarı değildi. İki tarafın da bu yönde bir isteği yoktu.”

General buna rağmen her iki tarafın da saldırıya karşı hazırlıklı olduğunu, İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz’ın orduyu daha önceden Temmuz ayında yapılacak olası bir müdahaleye hazırlıklı olmaları yönünde uyardığını söyledi.

Siyonist general Shefer şunları ekledi: “İsrail Hamas’ın yenilememe durumunu kavramada başarısız oldu. Buna karşılık Hamas da İsrail’in savaş hazırlığı hususunda başarı gösteremedi. Özellikle de İsrail’in yalnızca hava yoluyla saldırmayıp kara harekâtı başlatması başarısızlıklarının bir sebebi oldu. İsrail’deki savaş uzmanları eğer, Hamas’ın sistemini en derin şekliyle biliyor olsaydılar sonuçlar çok farklı olabilirdi. Özellikle de savaşın süresi değişebilirdi. İsrail Katar’ın ya da Katar’ın başkenti Doha’da yaşayan Hamas Hareketi Siyasi Büro Başkanı Halid Meşal’in etkisini küçük gördü. Nitekim komşu Arap ülkeleri de Gazze’deki müdahaleyle çok ilgilenmediler.”

Diğer yandan general, İsrail Kabinesinin Gazze’ye karşı bir savaş planı yaptığını, ancak Hamas Hareketi’ni etkisizleştirmenin bu saldırıların hedeflerinden biri olmadığını, eğer olsaydı savaşın atmosferinin çok daha farklı şekilde değişeceğini söyledi.

Habere göre, General Shefer savaş boyunca İsrail ordusuna çeşitli konularda eleştiriler yöneltti. Bu eleştirilerin başında da stratejik anlamda ordunun üretken olmayışı ve sadece durum kurtarma gayretinde olması geliyor. Yani Shefer’a göre ordu, Hamas Hükümeti yönetimdeyken Gazze’de İsrail savunmasının gücünü ve etkisini göstermeyi yeterli buldu.

Toplantıda yaptığı konuşmada Shefer, İsrail ordusunun 50 gün boyunca hava saldırı gücünün yalnızca %10’unu kullandığını söyledi. Shefer, İsrail’in kara harekâtı başladığında tünellerden gelen saldırılar karşısında şaşkına döndüğünü, zira İsrail ordusunun tünellerden haberdar olmakla beraber tünellerin gücünü tam olarak anlayamadığını belirtti.

 

İslami Analiz