Siyonist İsrail'de Mülteci Krizi

Siyonist İsrail'de Mülteci Krizi

İsrail’in resmi havayolu şirketinden üç pilot ise, sınır dışı edilecek mültecileri taşımayı reddettiklerini duyurdu.

İsrail hükümeti, on binlerce Eritreli ve Sudanlı mülteciye iki seçenek sundu: Ya sınır dışı edilmek ya da ömür boyu hapis. İsrail’in resmi havayolu şirketinden üç pilot ise, sınır dışı edilecek mültecileri taşımayı reddettiklerini duyurdu.


Geçtiğimiz haftalarda İsrail hükümeti mültecilerin üçüncü ülkelere gönderilmesini onayladı. Plana göre, mültecilerin çölün ortasında hapsedildiği Holot gözaltı merkezi kapatılacak. Ruanda ve Uganda’ya (ve muhtemelen başka ülkelere de) gitmeye gönüllü olmayan mülteciler, ömür boyu hapse mahkum edilecek.


İsrail devletinin resmi havayolu şirketi El Al’da çalışan üç İsrailli pilot, sığınmacıların hayatlarının tehlikede olabileceği ülkelere gönderilmesine yardım etmeyeceklerini sosyal medya hesaplarından duyurdu.


El Al pilotu Yoel Piterbarg Facebook hesabından şöyle yazdı:


“İsrail’in nüfusu çoğunlukla, uzak ve yakın geçmişlerinde dünyadaki birçok ülkede mülteci olmuş Yahudiler’den oluşuyor. Büyük çoğunluk vatandaş oldu ve az sayıda insan mülteci olarak kaldı. Çoğu Holokost’u yaşadı, çok daha fazlası ülkelerinden zorla çıkarıldı ve birçoğu da onları kabul eden ülkelerde daha iyi hayatlara sahip olabilmek için göç ettiler.


Biz Yahudiler dikkatli, anlayışlı, ahlaklı olmalı; ülkelerinde acı çekmiş ve çekmeye devam eden mültecilere nasıl davranılması gerektiği konusunda dünyadaki kamuoyuna liderlik edebilmeliyiz.


(…)


İstemedikleri hâlde yasal sebeplerle ülkeden çıkarılan mültecileri uçurmayacağım.”


Başka bir El Al pilotu Shaul Betzer ise yaptığı paylaşımda şu ifadeleri dile getirdi:


“Uçuş ekibimizin prensibi olduğu üzere, mültecileri/sığınmacıları hayatta kalma ihtimallerinin sıfıra yakın olduğu ülkelere götürecek uçuşlarda yer almamın hiçbir yolu yok. Bu görev için büyük bir cesaret gerekmiyor, ama ben bu görevde gerekeni yapamayacağım. Bir pilot ve bir insan olarak” ifadelerini kullandı.


Üçüncü pilot Iddo Elad ise Facebook sayfasına şunu yazdı:


“Mültecileri ölüme uçurmayacağımı açıklayarak, iyi arkadaşlarıma ben de katılıyorum. Bu barbarlığın bir parçası olmayacağım”.


Ruanda ve Uganda’nın reddettiği bir iddiaya göre, İsrail bu ülkelere her mülteci için 5 bin dolar ödeyecek. Buna ek olarak, yine iddiaya göre İsrail, gitmeyi kabul eden her mülteciye de 3 bin 500 dolar para verecek. Hatta mültecileri bir an önce gitmeye teşvik etmek için bu para zamanla azalacak.


İsrail ile Uganda ve Ruanda arasındaki anlaşma yeni değil. İsrail yıllar boyunca sığınmacılara Ruanda ve Uganda’ya gitmeleri için para ödedi. İsrail’in sığınmacıların gittikleri yerde tehlikede olmayacağına dair söz vermesine rağmen, yüzlerce tanığın ifadesine göre gidenlere hiçbir statü verilmiyor veya gidenler o ülkelerde iyi karşılanmıyor. Aksine bu sığınmacılar gittikleri ülkelerde istismara, aşağılanmaya, insan kaçakçılığına, tutuklamalara, rüşvet taleplerine açık, tehlikeli bir hayata zorlanıyor. Bazı sığınmacılar insan kaçakçısı çetelerin kurbanı oluyor, bazıları IŞİD’in eline düşüyor ve birçoğu Avrupa’ya gidebilmek için bir bota atlayarak hayatlarını riske atıyor.


Görünen o ki, daha önce mültecileri İsrail’den Ruanda ve Uganda’ya İsrailli olmayan havayolu şirketleri taşıyordu. (İsrail’den bu iki ülkeye direkt uçuş yapılmıyor) El Al pilotlarından sığınmacıları İsrail dışına taşımalarının istenip istenmeyeceği henüz belirsiz. Fakat bu üç pilotun yaptığı gibi açıklamalar, sığınmacılarla dayanışma mesajı veriyor ve bu mesaj belki bu işi yapması istenecek başka havayolu şirketlerindeki pilotları etkileyebilir.


7500’den fazla İsrailli, “Zazim-Community Action” tarafından yayılan bir dilekçeyi imzalayarak İsrail Havayolları Pilotlar Birliği’ni ve Ben Gurion Havaalanı’ndaki görevlileri “tarihin doğru tarafında yer almaya ve bu ahlaksız sürgüne yardım etmeyi reddetmeye” çağırdı. Dilekçede, pilotların yardımı olmadan sürgünün gerçekleştirilemeyeceği hatırlatıldı. 2017’nin ilk 9 ayında, mültecilerle ilgili 200’den fazla sınır dışı etme planı gerçekleştirilememişti, çünkü Lufthansa ve Eurowings pilotları uçmayı reddetmişti. Pilotlar, uçmak istemeyen birinin, uçuş güvenliğini tehlikeye attığını söylemişti. Geçtiğimiz yaz da İngiltere’de bir Türk Hava Yolları pilotu, uçakta istemediği hâlde Afganistan’a gönderilen bir mülteci olduğunu öğrenince uçağı kaldırmayı reddetmişti.


Kaynak : Medyascope