Siyonist İsrail ile Anlaşmanın Bedeli

Siyonist İsrail ile Anlaşmanın Bedeli

Siyonist İsrail ile normalleşme yarışına giren Arap rejimleri, “anlaşma sarhoşluğu” âleminde, ABD yönetimi ise, bir taşla kaç kuş vurma hesabında. Trump İşgalci rejimle normalleşme kararı alan Fas’a 1 milyar dolarlık silah satışı kararını imzaladı.

Trump, İsrail ve Fas arasındaki ilişkileri normalleştireceğini açıkladı.

ABD’nin sömürdüğü ve İsrail’e hizmet edecek konuma getirdiği Arap rejimleri bir biriyle yarışırken, Trump Fas’ın da normalleşme sürecine katıldığını duyurdu.

İki rejim arasında yapılan anlaşmalar, Tel Aviv ile Rabat’ta açılacak temsilcilikler tarafından pekiştirilecek. Uçak seferleri ise karşılıklı uçuşlarla sürdürülecek.

Buna karşın Fas ile Cezayir arasında uzun süredir süren toprak anlaşmazlığının giderilmesi, Fas’ın Batı Sahra üzerindeki egemenliğinin tanınması kabul edildi.

Beyaz Saray kıdemli Danışmanı Jared Kushner Reuters'e verdiği demeçte," İsrail ve Fas şirketleri arasındaki ekonomik işbirliğini teşvik edecekler. Elçilikler açma niyetiyle Rabat ve Tel Aviv'deki irtibat bürolarını derhal yeniden açacaklar.” İfadelerini kullandı.

Kushner yaptığı açıklamada, "Bu tarihi adımla Fas'ta yaşayan Yahudiler İsrail de dâhil olmak üzere tüm dünyada yaşayan Yahudi topluluğuyla uzun süredir devam eden bağını güçlendirecektir. Bu, İsrail ve Fas halkı için önemli bir adımdır.” Dedi.

İran karşıtı cephe

Siyonist İsrail ile Fas’ın anlaştığına dair yapılan açıklamadan sonra konuşan Kushner, İsrail ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkilerin de normalleşmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Geçen hafta Doha ve Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında süren sürtüşmelere son vermek için Suudi Arabistan ve Katar’a giden Kushner ve ekibi, “Körfez ülkelerinin kendi aralarında yaşadığı sürtüşmeye son vermeli, İran’a karşı aynı cephede yer almalı ve bölgesel nüfuzunu geri almalı” içerikli nasihatte bulundular.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır, 2017 ortasından bu yana Katar'a diplomatik, ticaret ve seyahat ambargosu uyguladılar. ABD, bu ihtilafın sona erdirilmesi ve Arap ülkelerinin İran’a karşı aynı cephede yer alması için çaba gösteriyor.

ABD’nin iki hedefi: İsrail’in güvenliği ve Körfez’de kalıcı olmak

Trump Beyaz Saray’daki son günlerini kalıcı ihtilaf ve İslam dünyası arasındaki çatışmaları derinleştirmek için gece-gündüz çalışıyor adeta… Göreve geldiği günden itibaren Siyonist İsrail’e olan hizmet ve sadakat anlayışını perçinlemek isteyen Trump, Afganistan ve Irak’taki gücünü kaybeden ABD’yi Körfez’de kalıcı hale getirmeği hedefliyor.

Trump’ın, Siyonist İsrail’i “düşman İran’a karşı koruma stratejisi” olarak sunduğu, Arap rejimlerinin ise, “ortak düşmanımız İran’a karşı bir ittifak olarak anladığı” bu hamle Filistin’i daha da yalnızlığa sürüklüyor.

Köleleştirme ve Sömürme Politikaları

Trump ve damat Kushner bir yanda İsrail’in hareket alanı ve işgal politikalarının emin adımlarla ilerlemesini sağlarken, diğer yandan köleleştirdiği Arap rejimlerine milyar dolarlık silah satışı yaparak sömürüyor.

Trump’a yakın kaynakların aktardığı bilgilere göre, Cuma günü Trump’ın Fas’a 1milyar dolarlık silah satışı imzaladığı, satışı onaylanan silahların yanı sıra özel olarak tasarlanan General Atomics tarafından üretilen dört Mq-9B deniz uçağı ve Lockheed Martin, Raytheon ve Boeing tarafından üretilen hellfire, Paveway ve jdam hassas güdümlü mühimmat yer alıyor.

ABD’nin silah deposu haline getirdiği Orta Doğu’da, yeni krizler oluşturmanın peşinde. Arap rejimlerle belirlediği “ortak düşman İran”a karşı İsrail’in menfaatlerini gözeten bir cephe oluşturmaya çalışıyor. Bu doğrultuda Suudi Arabistan’ın başını çektiği İslam NATO’u kurulmuş, 200 milyar dolarlık silah ve mühimmatı Suud yönetimine satmıştı. Suudi Arabistan’ı diğer körfez ülkeleri takip ederek, yaklaşık 700 milyarlık silah alımı yapmıştı. (Hürseda Haber)