Siyonist Gazeteden Direniş İtirafı

Siyonist Gazeteden Direniş İtirafı

Haaretz gazetesinde yayımlanan bir analiz haberde, “Hamas’ın başarıları silinemez. Direniş İsrail’i siyasi ve askeri bir çıkmaza soktu” itirafı yapıldı.

İsrail merkezli Haaretz gazetesinde, İslami Direniş Hareketi Hamas'ın işgal devleti İsrail'e karşı yürüttüğü mücadaleyle ilgili bir analiz haber yayınladı. İtitraf niteliğindeki haberde direnişin işgal rejimine verdiği zararı gözler önüne serdi.

İşgal altındaki topraklarda çeşitli yerlerde büyük roket bombardımanıyla sonuçlanan Hamas'ın kabiliyetlerini son günlerde sergilemesi, İsrail ordusunu her yönden daha fazla kuvvet konuşlandırmaya ve Gazze'yi işgal etmekle tehdit etmeye zorladı.

"Netanyahu'nun yerleştirildiği siyasi ve askeri çıkmaz, onu Gazze Şeridi'ndeki yerleşim alanlarını hedef almaya yöneltiyor" yorumlarına yer verilen analizde, "Hamas ve İslami Cihad hareketlerinin bir dizi askeri komutanını hedef aldı ve bu konuyu askeri bir zafer olarak tanıttı, ancak bu zor görünüyor." denildi.

Siyonist İsrail gazetesi Haaretz'in haberine göre, "İsrailliler tam olarak ikna olmadıkları için, bu da durumun patlamaya devam etmesine neden olabilir." denildi.

Hamas taktiksel zaferler elde etti

İsrail ve Gazze'deki direniş hareketleri daha geniş bir yüzleşmeyle ilgilenmediğinden ve somut bir zafer veya yenilgi beklemediğinden, iki taraf şu anda akıl oyunları oynamaktadır. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun sorunu, Hamas'ın daha da etkileyici bir galibiyet serisi elde etmesidir. Kassam Tugayları, Filistinlilerin Kudüs mücadelesinden yararlandı, ülkenin merkezindeki milyonlarca İsrailliyi sığınaklara doğru koşmaya itti ve Ben Gurion Uluslararası Havaalanı'ndaki hava trafiğini aksattı.

Hamas ayrıca, bazıları büyük hasara neden olan çok sayıda roketle Demir Kubbe savunma sistemini bombalamak da dahil olmak üzere taktik zaferler elde etti. Ayrıca sınırda bir tanksavar füzesi ile pusu kurarak Nahal Piyade Tugayı'ndan bir askeri öldürdü. İsrail hala yeterli bir yanıt arıyor. Kendi zaferini göstermeyi umuyor.

İşgalci İsrail gazetesine göre, Netanyahu kısa süre içinde daha fazla askeri baskı uygulamakla ateşkes anlaşmasına varma konusunda optimum şartların altında tavizler vermek arasında karar vermeli. Geçmişteki benzer operasyonlarda olduğu gibi, İsrail'in Gazze'deki hava saldırılarının etkinliği uzadıkça azalmaya meyillidir. Aynı zamanda, İsrail ordusunun İsrail tarafında kayıplara neden olabilecek veya çok sayıda Filistinli sivilin ölümüne neden olabilecek hatalar yapacağına ve bu da İsrail'e yönelik uluslararası eleştirilere yol açacağına dair artan bir endişe var.

Aynı zamanda başka bir sorun daha var: Hamas ve diğer grupların şimdiye kadar Gazze'de başardıkları şey liderlerini ikna edebilir ve onları birkaç gün daha İsrail'e roket atmaya devam etmeye ikna edebilir. Daha fazla sivil kayıp, İsrail'in geçmişte üç kez başarısız olduğu Gazze Şeridi'ndeki Hamas hükümetini devirmeyi amaçlayan büyük ölçekli bir kara harekatı başlatarak, 15 yıl önce siyasetçiler tarafından verilen tehditleri uygulaması için İsrail hükümetine daha fazla baskı uygulayacak.(Ajanslar)