Siyonist  Gazete: ABD İran'a Diz Çöktüremiyor

Siyonist Gazete: ABD İran'a Diz Çöktüremiyor

Siyonist Haaretz: ABD İran'a diz çöktüremiyor

Qodsna'nın haberine göre, Haaretz gazetesi Alon Pinkas'ın kaleminden İran ve Çin arasında imzalanan stratejik planın analizi üzerine bir makale yayınladı ve makalede bu anlaşmanın bir diğer anlamının da Amerika eski başkanı Donald Trump ve Siyonist rejim başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İran aleyhine yürüttüğü stratejinin ağır bir yenilgisi olduğunu yazdı.
 
Makalenin başında İran ve Çin'in strateji planının jeopolitik potansiyelinin önemine işaret edilerek şunlar ifade edildi: 'Çin ve İran arasındaki kapsamlı stratejik işbirliği, Amerika ve İsrail dış siyasetinin yenilgisinin bir göstergesidir.'
 
Haaretz, Netanyahu'nun Amerika'nın İran'a karşı ağırlaştırılmış yaptırım politikasını en güçlü şekilde karşılayıp destekleyenlerden biri olduğunu belirterek şöyle yazdı:
 
'Ancak şu an İran, nükleer enerji anlaşmasından 12 kat daha fazla zenginleştirilmiş uranyum depoladı. Çin ile kapsamlı bir strateji planı imzaladı. Golan Tepelerinin güneyinde ve İsrail sınırı yakınlarında vekâleten askeri bir mevcudiyete sahip.' Makalenin yazarı, Trump ve Netanyahu'nun yaptırımları ağırlaştırma siyasetlerinin sonucunu utanç verici olarak tanımladı ve şöyle devam etti: 'Buna ek olarak ABD, nükleer enerji anlaşmasına geri dönmek için formül ve kanun oluşturuyor.'
 
Mezkur Siyonist yazar Pekin ve Tahran'ın strateji planından duyduğu endişeyi belirterek şu analizi yaptı: 'Bir açıdan, İran ve Çin arasında enerji ve askeri maddeleri de içeren 400 milyar dolar değerindeki 25 yıllık anlaşma iki yıl sonra işleme alınmasa bile Amerika ve İsrail bunu basite almamalı ve görmezden gelmemeli. Anlaşma, İran'ın, Amerika'nın Trump'ın tek taraflı olarak nükleer enerji anlaşmasından çekilişinin ardından yürürlüğe koyduğu ağırlaştırılmış yaptırımlardan dolayı dağılmaya çok uzak olduğunu gösteriyor. Makale de şöyle yazıyor: Bu anlaşma Amerika, Avrupa ve İsrail'e İran'ın güçlü bir müttefiği olduğu ve Netanyahu ve Trump'ın İran'ı inzivaya sürükleme planlarının boş olduğu mesajını veriyor.
 
Çin ve İran'ın her ikisinin de Amerika Birleşik Devletlerini zayıflatmak için şahsi çıkarları var. İran, Çin ile ikili stratejik anlaşma imzalayan 140 ülkeden biridir. İran İslam Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin 25 Yıllık Program olarak adlandırılan kapsamlı işbirliği projesi salı günü Tahran'da iki ülkenin dışişleri bakanları tarafından imzalandı. Bu proje İran İslam Cumhuriyeti ile Çin Halk Cumhuriyeti'nin ekonomi, kültür ve diğer birçok alandaki kapasiteleri ve ikili işbirliği konusundaki ortak alanları gündeme getirdi.
 
Fars haber ajansının haberine göre, İran İslam Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti 2015 yılında kapsamlı ortak bir bildiri yayınladı ve taraflar kapsamlı bir işbirliği programı için anlaştılar. Yapılan müzakere ve istişarelerin ardından 27 Mart 2021 tarihinde Tahran'da İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ve Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi "İran İslam Cumhuriyeti ve Çin Halk Cumhuriyeti Arasında Kapsamlı İşbirliği Projesi"ni imzaladılar.
 
Bloomberg'den önce The Wall Street Journal da, İran ve Çin arasında imzalanan strateji planının, Amerika'nın Tahran'ı inzivaya itmek için yaptığı planlarını boşa çıkartmak olduğunu belirterek, Pekin'in son yıllarda İran için önemli bir ticari ortak olduğunu yazdı.  (Kudusgunu.com)