Siyonist Bakan İtiraf Etti : Gizlice Görüşüyoruz

Siyonist Bakan İtiraf Etti : Gizlice Görüşüyoruz

İsrailli Bakan: Suudi Arabistan ile gizlice görüşüyoruz

gizli iletişim halinde olduğunu" söyledi.

NEDEN GİZLİ?

Steinitz, bu iletişimin neden gizli tutulduğu yönündeki soruyu, "Birçok Müslüman ve Arap ülkesiyle kısmen gizli bağlantılarımız var ve genellikle bu bağlantıdan utanan biz değiliz. Bu ilişkilerin gizli tutulmasını isteyen karşı taraflar. Bizim için sorun değil ancak karşı tarafın isteğine saygı gösteriyoruz. Bu nedenle gizli tutuyoruz" şeklinde yanıtladı.

de47fc4fb70b4933-1511151170-1511151176

SUUDİ BASINA KONUŞAN İLK İSRAİLLİ

İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da geçen hafta Suudi Arabistan'ın "İlaf" gazetesine verdiği röportajda, "İran'a karşı Suudi Arabistan ve diğer ılımlı Arap ülkeleriyle tecrübe ve istihbarat paylaşmaya hazırız" demişti. Suudi Arabistan ile İsrail arasında birçok ortak çıkar bulunduğunu savunan Eisenkot, "ABD Başkanı Donald Trump 'ın liderliği altında bölgede yeni bir uluslararası ittifak kurma fırsatı bulunuyor. İran tehdidini bertaraf etmek için büyük ve kapsamlı bir stratejik planı hayata geçirmeye ihtiyacımız var. İran'ın planı, iki Şii hilaliyle Ortadoğu'yu kontrol etmek. Bunlardan ilki İran'dan Irak'a, oradan da Suriye üzerinden Lübnan'a uzanıyor. Diğeri ise Bahreyn ve Yemen üzerinden Kızıl Deniz'e uzanıyor. Bunun gerçekleşmesini önlemek zorundayız" ifadelerini kullanmıştı.

tumgeneral-gadi-eisenkot

Bir Suudi Arabistan gazetesine röportaj veren "ilk" İsrail Genelkurmay Başkanı olan Eisenkot, İran'ın Ortadoğu'daki nüfuzunun hem İsrail hem de Suudi Arabistan için kaygı verici olduğunu söylemişti. İran'ın "yayılmacılığı" hakkında Suudi Arabistanlı yetkililerden duyduklarının İsrail'in endişeleriyle birebir aynı olduğunu kaydeden Eisenkot, bu konuda Suudilerle İsrailliler arasında "tam bir anlayış birliği" olduğunu belirtti.

NETANYAHU'DAN SELMAN'A PARALEL MESAJ

Balfour deklarasyonunun 100. yıldönümünün anıldığı İsrail Parlamentosu Knesset'te konuşan Netanyahu “Bölgedeki ılımlı güçlerle daha yakın ilişkiler kurmaktayız. Mısır ve Ürdün ile barışık olduğumuz gibi ılımlı diğer Arap ülkeleri ile de barışı sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Başkent Riyad'da Kamu Yatırım Fonu'nun düzenlediği ve 60 ülkeden 2 bin 500 kişinin katıldığı "Yatırımın Geleceği Girişimi Forumu"nda konuşan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da ülkesinin "radikal düşünceleri derhal yok ederek ılımlı İslam'a" döneceğini söylemişti.

benjamin-netanyahu2

SUUDİ ARABİSTAN - İSRAİL YAKINLIĞI

- Trump'ın ziyareti: 

Özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyareti sonrasında hız kazanan 'yakınlık' iki ülkenin bazı konularda ortak konumlanmasına sebep oldu. İran'a karşı cephe oluşturmak için Suudi Arabistan ve Körfez'i yanına çekmek isteyen Donald Trump'ın bu hamlesine destek veren Kral Selman, başta Yemen olmak üzere İran'ın hakimiyet kurduğu birçok bölgede Şii etkisini kırmak için harekete geçti.

basliksiz-1-349

- Riyad'ın Yemen hamlesi:

Yemen'de İran'ın Şii milisleri silahlandırmasına karşılık, öncülük ettiği koalisyon güçleri ile gerçekleştirilen hava saldırılarına hız veren Suudi Arabistan, Şii milis gücü Husilerin başkent Riyad'a 4 Kasım'da attığı füze sonrasında bu ülkeye kara, deniz ve hava sınırlarını geçici olarak kapatmış, çağrılar sonrası 13 Kasım'da Suudi Arabistan Krallığının Birleşmiş Milletler Daimi Elçiliği sınırların açılacağını belirtmişti. Bu süre zarfında en büyük sorunu ise ilaç ve yiyeceğe ulaşmakta zorluk yaşayan Yemenli siviller yaşadı.

- Riyad'ın Lübnan adımı:

Suudi Arabistan'ın Trump'ın kritik ziyaretinin ardından attığı önemli adım ise yine yerleşik Hizbullah gücü sebebiyle Tahran'ın kalelerinden biri olan Lübnan'a yönelik oldu. Ülkenin Başbakanı Saad Hariri, Riyad'da bir basın toplantısı ile istifa ettiğini açıklamıştı. Hariri bu konuşmasında İran ve Hizbullah'ı eleştirmiş, uzun süre Suudiler tarafından  zorla istifa ettirildiği konuşulmuştu.

_98612640_gettyimages-632571448

LÜBNAN BAŞBAKANI RİYAD'DA İSTİFA EDERKEN, İSRAİL LÜBNAN'A GİRMEYE HAZIRLANIYOR

Tüm bu yaşananların ardından yaklaşık 100 savaş uçağını havalandırdığı geniş kapsamlı bir tatbikat başlatan İsrail'in tatbikatı genişleterek Lübnan'a girmeye hazırlandığı iddia edilmişti. Buna göre İsrail ilk olarak Lübnan'ın İsrail sınırında yer alan Nakura'dan Dahiye Celubiyye bölgesine girecek. İlk hedef ise Hizbullah...