Abdurrahman Dilipak

Abdurrahman Dilipak

Siyasetin konkav ve konveks aynaları

Siyasetin konkav ve konveks aynaları
 
Seçim tahmininde bulunmak zor bir mesele..

Anketlere kimse güvenmiyor. Çünkü manipüle ediliyor.. Bu arada anketlerden daha abartılı tahminler de var, birtakım partilerin kendi oyları ile ilgili hayalleri.. İktidara talip en az yarım düzine parti var bugün.. Ama ne yazık ki, bunların ancak yarısı barajı geçebilecek..

Bir gün şu baraj sorunu çözülse de bir de o zaman görsek olacakları..

Bana göre baraj kalkmalı. Ama olacağı tahmin edebiliyorum. Seçime girecek parti sayısı 17 değil, bunun iki katı olur.. Ve oylar daha da minimize, hatta atomize olur.. Bugün bile ittifak edemeyen insanlar niçin bir araya gelsinler ki o zaman..

Financial Times, seçim tahminini açıkladı. AKP % 50, CHP % 28. Bu ikisi % 78 ediyor. MHP barajı aşıyorsa % 10 da o diyelim, etti mi % 88. Geriye BDP kaldı. % 6 da Güneydoğu"daki bağımsız adaylara deseniz % 94 eder. Kaldı % 6..

Biliyorsunuz seçime 17 parti katılıyor. 4 partiyi çık, kaldı mı 13 parti, hadi şimdi bu % 6"yı bunların arasında taksim et. AK Parti, CHP, MHP ve BDP dışında hangi partiler vardı bir bakalım: Demokrat Parti, Emek Partisi, Millet Partisi, Liberal Demokrat Parti, Saadet Partisi, Hak ve Eşitlik Partisi, Halkın Sesi Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Yurt Parti, Doğru Yol Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Milliyetçi Muhafazakar Parti, Büyük Birlik Partisi, Demokratik Sol Parti..

Hepsine eşit dağıtsanız % 6"yı 13"e bölseniz % 0.5 bile düşmez..

DP, SP, HAS Parti, BBP diğerlerine göre daha ele dokunuyor.. Bunlara % 1 versek, 9 partiye % 1 kalıyor. Hani nasıl paylaşacaklarsa.

AK Parti"den 2, CHP"den 2 alsak % 4 eder de, MHP"yi ne yapacağız? % 1 alsak baraj altında kalıyor. Ama olsun biz yine de % 1 de MHP"den alalım. BDP"den % 0.5 alalım. % 5,5 daha ekleyelim "diğer"lerine..

AK Parti"yi % 48"e düşürdüm. CHP"yi % 26"ya. MHP baraj altı kaldı.. Hadi % 3 daha alayım AK Parti"den % 45"e düşürelim. Boşverin Anayasal çoğunluğu filan, Anayasa değişikliği de ertelensin, Kürt sorunu, Alevi meselesini filan da erteleyelim.. Yeter ki "diğer" partiler rahat bir nefes alsın..

Buyurun size % 8,5. Yok böyle bir hesap ama, buyurun dağıtın 13 parti arasında. 4"üne aslan payını verin, diğerlerine de ne kalıyorsa. Unutmayın, bunlar Türkiye"nin üçte ikisinde örgütlü partiler.. Kurucuları, il ve ilçe teşkilatları var.. Kongre yapacak kadar da üyeleri..

Herkesin gerçekten daha değerli hayalleri var..

Bu iş biraz Türkiye"deki, Kürtlerin, Türklerin, Alevilerin nüfusuna benziyor.. Gürcü, Çerkez, Arnavut, Boşnak, Arap, Kürt, derken Türk kalmıyor..

Bakın oy pastasını herkese eşit dağıtsanız nerede ise ancak % 5 düşüyor. Siz kendinize oy verirken onu birinden alacaksınız. Bana kalırsa herkes, sadece kendi partisi için tahminde bulunmak yerine, bütün bir listeyi önüne koysun, geçen seçimlerde alınan oylara da baksın ve sonra da bugün için bir tahminde bulunsun. Bilgi sahibi olmadan kanaat sahibi olmanın kimseye bir faydası yok.

Bana kalırsa herkes şimdi sadece kendi partisi için değil, tüm partiler için tahminde bulunsun. Sonra da ortaya çıkan sonuçlara bakıp, nerede, ne ölçüde yanıldığını görsün.. Ve bir daha tahminde bulunurken de dikkat etsin. Bu konuda başkaları ile tartışmaya girdiyse de eğer yanıldı ise onlardan özür dilesin..

Kendi gerçeklerini görmek konusunda bile bu kadar gerçeklerden uzak olanların başkalarının gerçekleri, Türkiye ve dünya gerçekleri konusunda ne kadar doğru, isabetli öngörüde bulunacaklarını da hesab etmeleri gerekir. Herkes kendini dev, rakibini cüce gibi görüyor. Sonuçta siyasi tahminler sirk çadırlarındaki konkav ve konveks aynalardaki görüntülere benziyor..

Herkes yanılabilir.. İddiada bulunmak ve ısrar etmek doğru değil.. Sonuçta tecrübelerden yola çıkarak, geleceğe ilişkin bir tahminde bulunuyoruz..

Beni en çok rahatsız eden birilerini kendini büyük ve güçlü göstererek başkalarını yanıltarak onların oyunu almaya çalışması.. Kendilerini vazgeçilmez, mutlak bir konumda görmeleri.. Yanılabileceklerini hesaba katmamaları ve başkalarını kendisi gibi düşünmüyor diye acımasızca eleştirmeleri..

Sonuçta gerçeklerden kopunca, herkes kendi kurgusu üzerinden sonuçlar üretmeye kalkıyor.. Aslında benim burada yaptığım da böyle bir şey. Çünkü bu kulvara bir girdiniz mi, aynı kapıya yöneliyorsunuz.. Zan ile hareket ediyoruz.. Keşke daha aklı selimle, korkularımız ve umutlarımızın atbaşı koştuğu bir zeminde bunları konuşabilsek, korku, nefret ve öfke zemininde akıl, merhamet, tevekkül gibi erdemler kayboluyor. Selam ve dua ile..
 
akit

Bu yazı toplam 2090 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar