Sistani yine Maliki'yi eleştirdi

Sistani yine Maliki'yi eleştirdi

Iraklı Şiilerin en etkili dini otoritesi kabul edilen Ayetullah Ali Sistani, 'koltuğunu bırakmak istemeyen liderler hata yapıyor' diyerek Maliki'yi eleştirdi. Sistani Iraklılara da IŞİD'e karşı birleşme çağrısı yaptı.

cuma namazı hutbesinde konuşması okunan Sistani, 2003’te Saddam Hüseyin’in devrilmesinden beri kendi çıkarları için çalışmakla suçladığı Iraklı siyasetçileri, ülkenin içinde bulunduğu büyük kriz nedeniyle eleştirdi.
Sistani, “Tüm Iraklılar, bugünlerini ve geleceklerini tehdit eden bu büyük tehlike karşısında birlik olup, çabalarını arttırmalıdır” dedi.
Siyasetçilere kendi aralarında didişmeyi bırakmalarını söyleyen Sistani, IŞİD tehdidine karşı Iraklıları birleştirecek ortak bir Başbakan seçilmesi gerektiğini belirtti.
Sistani, ‘Tüm siyasi partilerin kişisel ve ulusal çıkarları ile mezhep kavgaları gibi bahanelerle tartışmaları ve aralarındaki farklılıklar nedeniyle zayıf düştüğünü ve bu sayede kapının teröristlere açık kaldığını’ söyledi.
Ayetullah Ali Sistani, mevkilerine tutunan politikacıların hayati bir hata yaptıklarını söyleyerek, ülkenin Şii Başbakanı Nuri Maliki’nin üçüncü kez göreve gelmemesi gerektiğini savunmuştu.
Sistani, daha önce de Iraklılara IŞİD’e karşı ortak mücadele etmeleri çağrısında bulunmuştu.
Haziran’dan bu yana Irak’ın kuzeyindeki ilerleyişini ordu direnciyle karşılaşmadan sürdüren IŞİD örgütü,  Bağdat’a yürüyerek Orta Doğu’da geniş ölçekli bir İslam devleti kuracaklarını söylemişti.
IŞİD'in Irak'ın kuzeyinde Peşmerge kontrolündeki Sincar'ı ele geçirmesinden sonra taraflar arasında başlayan çatışmalar devam ediyor.
Kaynak: Reuters