Sisi'yi İsrail Kahramanı İlan Ettiler

Sisi'yi İsrail Kahramanı İlan Ettiler

İsrail-Mısır ilişkileri Mısır'daki darbeden bu yana iyiye gitmeye devam ediyor. Resmi İsrail kaynaklarına göre iki ülke arasındaki ilişkiler ve güvenlik konusundaki işbirliği tarihi zirvesine ulaşmış durumda.

İsrail-Mısır ilişkileri Mısır'daki darbeden bu yana iyiye gitmeye devam ediyor. Resmi İsrail kaynaklarına göre iki ülke arasındaki ilişkiler ve güvenlik konusundaki işbirliği tarihi zirvesine ulaşmış durumda. İsrail basınına yansıyan haberlerde iki ülke arasındaki işbirliğinde "İslami Direniş Hareketi" ile mücadele ön plana çıkıyor. Her iki rejim de "İslami Direnişi" mücadele edilmesi gereken bir düşman olarak kabul ediyor, dolayısıyla bu durum iki ülke arasında istihbarat ve güvenlik alanında işbirliğinin önünü açıyor. 

İsrail basınında çıkan haberlerde Mısır ve İsrail arasındaki yakınlaşma diplomasiye de büyük ölçüde yansıyor. Son olarak Mısır'da İsrail elçiliğinin açılması iki taraf arasındaki ilişkilerin 25 Ocak devriminden önceki haline hatta daha da iyiye gittiğine işaret ediyor. Darbeci cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, İsrail tarafından stratejik ortak olarak görülen Hüsnü Mübarek'in konumuna çoktan ulaşmış durumda. 

Tel-Aviv siyasi kaynakları iki ülke arasındaki siyasi yakınlaşmayla beraber, istihbarat ve güvenlik alanlarındaki işbirliğinin yoğun oranda arttığına, bu iyileşmenin Mısır yönetiminin doğrudan işbirliği yapma arzusu ile daha da belirgin bir hal aldığına dikkat çekiyor. Öyle ki Sisi'nin yakın bir zamanda işgal rejimi başbakanı Benyamin Netanyahu'yu davet etmesinin önünde hiçbir engel kalmadığı da konuşuluyor. Yapılması beklenen bu görüşmenin ana maddesinin ise Filistin meselesi olacağı ve İsrail-Filistin müzakerelerinde yeni bir yolun ilan edileceği tahmin ediliyor. 

Bunun yanı sıra, İsrail kaynaklarında çıkan haberlerde İsrail dışişleri temsilcilerinin geçtiğimiz günlerde Kahire'ye bir ziyaret gerçekleştirdikleri ve Mısırlı temsilcilerle yaptıkları görüşmelerde İsrail ile doğalgaz anlaşmasının durdurulması üzerine Mısır'ın İsrail'e ödemeye mahkum edildiği tazminat konusunda bir anlaşmaya vardıkları belirtildi. Uluslararası tahkim mahkemesi, Mısır'ı, İsrail ile 20 yıllık doğalgaz anlaşması olduğu halde gaz satışını 2012'de durdurduğu gerekçesiyle 1 milyar 76 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti.

Siyonist işgal devleti, Filistin ile müzakereleri reddetmesi ve baskıcı tutumundaki ısrarcılığı sebebiyle uluslararası bir izolasyonun gölgesinde boğulurken, can simidi en büyük Arap ülkesi olan Mısır tarafından atılıyor.

İsrail'e yakınlığıyla bilinen Washington Enstitüsü tarafından yayımlanan yeni bir raporda Mısır'ın içinde bulunduğu duruma değinilirken, komşu ülkeleri Libya ve Sudan'da yaşanan gerilime, Doğuda Sina'daki IŞİD faaliyetlerine ve Gazze sınırında "Hamas"ın bulunmasına dikkat çekildi ve Mısır'ın güvenliğini sağlamak için önünde İsrail ile işbirliği yapmaktan başka çözüm kalmadığı belirtildi. Raporda ayrıca Mısır'ın bir diğer çıkış yolu olarak körfez Arap devletleriyle yakınlaşmasına da dikkat çekildi. 

İsrail'in Haaretz Gazetesinde yazan siyasi analist Ari Shavit ise yayımlanan makalesinde darbeci cumhurbaşkanı Sisi'yi "İsrail için bir kahraman" olarak nitelendirdi ve askeri darbenin ardından iki ülke arasındaki ilişkilere ve askeri/istihbari alanlarda kurulan işbirliğine dikkat çekti.

islamianaliz