Sisi'ye Cumhurbaşkanlığı Yolu Açıldı

Sisi'ye Cumhurbaşkanlığı Yolu Açıldı

Mısır resmi haber ajansı MENA, Yüksek Askeri Konseyin, Savunma Bakanı Abdülfettah es-Sisi'nin cumhurbaşkanı adaylığına "vize verdiği"ni bildirdi.

Mısır'da 3 Temmuz'daki askeri darbenin mimarı Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi'ye mareşal ünvanı verilmesi askeri uzmanlar tarafından "cumhurbaşkanlığına adaylığı" kapısının aralanması olarak değerlendirildi.

AA muhabirine konuşan Uluslararası Gelecek Araştırmaları Merkezi Müdürü Eski Tümgeneral Adil Süleyman, mareşalliğin askeriyedeki en yüksek rütbe olduğunu hatırlatarak, "Mareşal unvanı verilmesi Sisi'nin askerlik defterinin kapandığı anlamına geliyor" dedi.

Hüsnü Mübarek, Enver Sedat, Cemal Abdunnasır'a cumhurbaşkanı olabilmeleri için mareşallik rütbesi verilmediğini vurgulayan Süleyman, "Şu anda bir meydan savaşında değiliz. Askeri rütbelerin en yükseği mareşal ünvanının verilmesini gerektirecek bir olay da yaşanmadı. Ancak Mısır'daki genel siyasi atmosfer, Sisi'nin ödüllendirilmesinden yana. Sisi şu anda cumhurbaşkanlığı yolunda" diye konuştu.

Eski Silahlı Kuvvetler Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürü Tümgeneral Ala İzzeddin ise cumhurbaşkanlığı için rütbenin ehemmiyet taşımadığını belirterek, söz konusu mareşalliğin savunma bakanlığından daha üst bir mevkiye çıkmadan önceki bir onur ödülü olarak görülebileceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'un Savunma Bakanı Sisi'ye "mareşallik rütbesi" verdiği belirtilmişti.