Sisi'nin Ses Kayıtları Gerçek

Sisi'nin Ses Kayıtları Gerçek

Mısır yönetimi, Cumhurbaşkanı Sisi'ye ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarını gerçek olmadığını açıklasa da son yapılan bir analizde kayıtların 'uydurma' olduğuna dair bir bulguya rastlanmadı.

New York Times'ın haberine göre; New York Times gazetesine göre, İngiliz polisine sunulan detaylı araştırma sonucu Sisi'nin daha önce yayınlanan ses kayıtlarının 'uydurma' olduğuna dair herhangi bir bulguya rastlanmadı.

Gazeteye göre, FP French Associates adlı kurum, "Sisi'ye ait olduğu iddia edilen ses kayıtlarından ikisinde ve üst düzey general Mahmud Şahin'e ait olduğu ileri sürülen ses kaydındaki seslerin doğru olduğuna dair kısmen güçlü kanıtlar olduğunu" açıkladı.

Yapılan adli araştırma sonuçları İngiltere'de yürütülen soruşturmada polise teslim edildi. Yapılan analiz, 2013'te yapılan darbenin liderlerine yönelik suç dosyasının bir kısmını oluşturacak. 

Sisi'nin ses kayıtları

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, özel kalem müdürü Abbas Kamil ve Askeri Konsey Üyesi Mahmut Hicazi'nin katıldığı Şubat 2014'te gerçekleşen bir toplantıdaki konuşmaların ses kaydı geçtiğimiz Şubat ayında ortaya çıkmıştı.

Mısırlı muhaliflere ait ve İstanbul'dan yayın yapan Mükemmilin televizyonunun yayınladığı ve Sisi'nin cumhurbaşkanlığına aday olmadan hemen önceki dönemde gerçekleşen görüşmenin ses kaydında, Sisi kendisine destek veren Körfez ülkeleri ile kurulacak ilişki ile ilgili olarak, "Körfez ülkeleriyle tıpkı 1990'da Suriye rejimine yaptıkları gibi ‘al ve ver' temelinde ilişki kurmamız gerekiyor" diyor.

"Körfez ülkelerinde para pirinç gibi" diyen Sisi her ülkeden istenecek miktarı ise şöyle anlatıyor:

"Körfez ülkeleri liderleri kendi ülkelerinin bütçelerinin üzerinde dev paralara sahip... 10 milyar dolar istiyoruz... Bir 10 milyar Birleşik Arap Emirlikleri'nden, bir 10 milyar da Kuveyt'ten... Ordu hesabına geçecek 10 milyar dolara ihtiyaç duyuyoruz. Paralar Merkez Bankası'na girecek ve 2014 yılının hesabı kapanmış olacak."

Söz konusu ülkeler Mısır'a darbeden sonra en çok maddi destek veren ülkeler arasında bulunuyor.

Kahire yönetimi, ses kayıtlarının ortaya çıkmasının ardından kayıtların 'uydurma' olduğunu ileri sürmüştü.