"Sisi'nin Projesi" Mursi'ninmiş!

"Sisi'nin Projesi" Mursi'ninmiş!

Mısır'da tam iki yıl önce askeri darbeyle ülkenin seçilen ilk Cumhurbaşkanını görevinden uzaklaştıran Sisi'nin bugün açılışı gerçekleşecek olan "Yeni Süveyş Kanalı Projesi"nin aslında devrik Cumhurbaşkanı Mursi'ye ait olduğu iddia ediliyor.

Mısır'da bugün, geçtiğimiz yıl darbeyle göreve gelen Cumhurbaşkanı Abdülfettah El-Sisi'nin talimatıyla yapılan Yeni Süveyş Kanalı'nın açılışı yapılacak. Sisi'ye ve Mısır ordusuna bağlılık yemini eden Mısır medyası projeyi şaşaalı bir şekilde dünyaya anlatırken, projenin Sisi komutasındaki Mısır ordusunun darbesiyle görevinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi'ye ait olduğu öne sürüldü.

Mursi sununca reddeden ordu Sisi'ye onay verdi

El-Cezire'de yer alan habere göre, Sisi'nin geçtiğimiz yıl talimatını verdiği proje, görevdeyken Mursi'nin sunduğu bir projeyle birebir benzerlik gösteriyor. Mursi'nin Cumhurbaşkanlığı döneminde sunduğu proje, Mısır ordusu tarafından ulusal güvenlik gerekçeleriyle reddedildi, ancak büyük oranda benzerlik gösteren proje Sisi tarafından sunulunca Mısır ordusu sıkıntı çıkarmadı.

Sisi'nin değil Mursi'nin projesi

Darbeci zihniyeti savunanlar ve Mısır medyası "Yeni Süveyş Kanalı Projesi"ni Sisi'nin projesi gibi lanse etse de, darbe karşıtları, Mursi'nin sunduğu "Süveyş Kalkınma Projesi" ile karşılaştırıldığında ortaya çıkan tablonun projenin çalıntı olduğunu kanıtladığını savunuyor.

Mısır'ın "can damarı" Süveyş Kanalı'nın paraleline inşa edilen "Yeni Süveyş Kanalı"nın kazı çalışmaları, geçen yıl 5 Ağustos'ta Sisi'nin talimatıyla başlatılmıştı. Proje kapsamında Kanal 37 kilometrelik bir genişletme çalışması yapıldı. Mursi'nin "Süveyş Kalkınma Projesi" adıyla sunduğu proje de aynı oranları içeriyordu ancak Mursi'nin sunduğu proje daha kapsamlıydı.