Sisi’den Seçim Gazı

Sisi’den Seçim Gazı

Mısır’da darbenin ardından ilk defa yapılacak genel seçimden hemen önce Mısır açıklarında dünyanın en büyük doğalgaz yatağı bulundu. Enerji senaryosunu değiştirecek olan keşfin İsrail ile Mısır arasında rekabete yol açması da bekleniyor.

İtalyan enerji şirketi ENI, Mısır açıklarında 850 milyar metreküp doğalgaz rezervine sahip bölge tespit etti. 1954 yılında bu yana Mısır'da faaliyet yürüten İtalyan enerji devi ENI tarafından pazar günü yapılan açıklamada Mısır'ın Akdeniz'deki Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) sürdürdüğü doğalgaz arama çalışmalarında Akdeniz'de bugüne kadar tek sahada keşfedilen en büyük doğalgaz rezervini bulduğu ileri sürüldü. Açıklama ENI CEO'su Claudio Descalzi'nin Kahire'de Mısır cunta lideri Abdülfettah es-Sisi ile yaptığı görüşmeden bir gün sonra geldi.

TARİHİ KEŞİF

Şirket tarafından yapılan açıklamada yaklaşık 100 kilometrekarelik alanı kapsayan Zohr sahasının yaklaşık 850 milyar metreküpe (30 trilyon kübik feet) yakın doğalgaz rezervine sahip olduğu ifade edildi. Doğalgazın keşfedildiği 1450 metre derinlikteki derin su sondaj kuyusu Mısır'a sahilden yaklaşık 190 km uzaklıkta bulunuyor. Kuyunun yer aldığı Shorouk bloğu ise Mısır'ın Port Said limanın 107 kilometre açığında bulunuyor. Şirket açıklamasında Mısır ve Akdeniz'de bugüne kadar bulunan en büyük doğalgaz rezervinin kesin rezerv tespiti sonrası Dünya'daki en büyük doğalgaz keşiflerinden birisi olabileceği bildirildi.

REKABET KAPIDA

Açıklamada sahanın tam olarak geliştirilmesi neticesinde Mısır'ın onlarca yıl doğalgaz talebinin bu sahadan karşılanabileceği savunuldu. Tarihi keşfin Mısır'ın enerji senaryosunu dönüştüreceğini” belirten Descalzi, sondaj işleminin 2016 gibi başlayabileceğini ve sahadan günlük olarak üretilebilecek maksimum gaz miktarının ise 65-80 milyon metreküpe çıkabileceği sözlerine ekledi. Doğalgaz yatağı keşfinin Akdeniz'de iki büyük doğalgaz rezervinin denetimini ele geçiren İsrail ile Mısır arasında rekabete yol açması da bekleniyor.

Darbe sandığı

Mısır'da darbenin ardından ilk defa yapılacak genel seçimin birinci turu 18-19 Ekim, ikinci turu ise 22-23 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Başkent Kahire'de basın toplantısı düzenleyen Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Eymen Abbas, genel seçimlerin 14 ili kapsayan ilk aşamasının yurt dışında 17-18 Ekim'de, yurt içinde ise 18-19 Ekim'de yapılacağını belirtti.

Sisi rejiminde yeni bir meclis Eymen, seçimin 13 ili kapsayacak ikinci turunun ise yurt dışında 21-22 Kasım, yurt içinde ise 22-23 Kasım'da yapılacağını söyledi. Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Eymen Abbas, 2015 yılı bitmeden Mısır'ın yeni bir meclisi olacağını kaydetti.

SONUCU ÖNCEDEN BELLİ

Mısır'da 30 yıllık iktidarında her seçimi kazanan Hüsnü Mübarek döneminde Mısır'da seçim sonuçlarını tahmin etmek kolaydı.. Mübarek her altı yılda bir, yüzde 90 oy oranıyla yeniden seçiliyordu. Meclis genel seçimleri ise (2005 yılında gerçekleştirilmiş olan oylama hariç olmak üzere) tüm oylamalarda Ulusal Demokrat Parti'nin hileli zaferiyle sonuçlanıyordu.

 

 

Kaynak : Yenişafak