Sisi Türkiye  İle Anlaşmayı Yenilemeyecek İddiası

Sisi Türkiye İle Anlaşmayı Yenilemeyecek İddiası

Mısır hükümetinin, 24 Nisan’da sona eren Türkiye ile transit ticaret anlaşmasını yinelemeyeceği işaretini verdiği belirtilirken bu durumda Sisi yönetiminin Türkiye’yi çok daha masraflı olan Süveyş Kanalını kullanmaya mecbur edeceği yorumları yapılıyor.

Hindistan’ın önde gelen gazetelerinden The İndia Gazette, Süveyş kaynaklı haberinde Süveyş Kanalını kullanmanın tır başına 500 dolarlık ek masraf yaratacağının altını çiziyor.

The İndia Gazette’nin “Mısır hükümeti, Türkiye ile transit ticaret anlaşmasının bu ayın sonunda sona erdiğinde yinelemeyeceği işaretini verdi” dedikten sonra bu yöndeki bir kararın etkilerini “Bu gelişme, Türk ihracatçılarının, Ortadoğu ülkelerine ulaşmak için alternatif bir yol bulmaları gerekeceği anlamına geliyor” cümlesiyle özetliyor.

Tek geçerli alternatif yolun da çok masraflı olacak Süveyş Kanalı olarak gösterildiğini anlatan The İndia Gazette, Süveyş Kanalının kullanılması durumda Körfez ülkelerine mal taşıyan her tır başına 500 dolar ek masraf oluşacağının altını çiziyor.  

Türkiye’nin yılda Ortadoğu’ya 10 bin kadar tırı  gönderdiğine dikkat çekildikten sonra Suriye savaşı nedeniyle Türkiye’nin Mısır ile transit anlaşmasını yapmak zorunda kaldığı vurgulanırken söz konusu anlaşma ile ro-ro gemileri için bir rota oluşturulduğu anımsatılıyor.

Bu ayın sona erecek olan anlaşma  sayesinde Türk tırlarının ro-ro gemileri ile Mısır’ın Port Said Limanına, buradan da karayoluyla 240 kilometre uzaklığındaki Abadya Limanına kadar giderek Suudi Arabistan’a giden gemilere bindiklerine, bu ülkeden de Körfez müşterilerine ulaştıklarına dikkat çekiliyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin Cumartesi günü anlaşmanın yinelenmesine yönelik müzakerelerin Mısırlı yetkililerle devam ettiğini söylediğine işaret edilen haberde ancak “Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fattah El Sisi’nin kabul etmesi pek mümkün görünmüyor” yorumu yapılıyor.