Sisi, Türk elçiliğine davetiye gönderdi

Sisi, Türk elçiliğine davetiye gönderdi

Mısır'da pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı yemin törenine Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter de davet edildi.

Mısır'da pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı yemin törenine Türkiye'nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Bosuter de davet edildi.

Bosuter, yaptığı açıklamada, Mısır Dışişleri Protokol Dairesi'nden yemin törenine katılmak üzere adına resmi davetiye gönderildiğini söyledi. Sisi, pazar günü, Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nda yemin edecek.  

Mısır'da darbe sonrası yapılan seçimlerde cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah Sisi'nin yemin töreni için 22 ülkeye davetiye gönderilmişti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mısır’ın seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle görevinden uzaklaştırılmasını ve darbeyi destekleyen Ezher Şeyhi Ahmed et-Tayyib hakkında eleştirilerde bulunmuş, devam eden süreçte iki ülke arasında yaşanan gerginlik, ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine indirilmesiyle sonuçlanmıştı.

İHVAN: HİÇBİR KARARI TANIMAYACAĞIZ

Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP), darbe sonrası yapılan seçimde cumhurbaşkanı seçilen Abdulfettah es-Sisi'nin alacağı hiçbir kararı tanımayacaklarını açıkladı.

HAP tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yeniden görevi başına dönünceye kadar, darbe yönetiminin 3 Temmuz 2013'ten beri aldığı ve bundan sonra alacağı hiçbir kararı tanımayacağız" denildi.

Darbe karşıtlarına "Mısır'ı yeniden demokratik bir yönetimle layık olduğu seviyeye taşıma" çağrısında bulunulan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"25 Ocak devrimi despotizme ve zulme karşı, izzeti ve hür iradesi için kahramanca duruş sergileyen halkımızın verdiği kurbanlar ve yaptığı fedakarlıklar, darbenin hedeflerini yıkmış, plan ve tuzaklarını bozmuştur. Sisi'nin resmi olarak cumhurbaşkanı seçildiğinin ilan edilip edilmemesi, devrimcilerin şevkini kırmayacak aksine devrimlerini tamamlama yolundaki ısrarlarını arttıracak."

Mısır Yüksek Seçim Kurulu, askerin 3 Temmuz 2013'te yönetime el koymasından ve uzun süren iç karışıklıktan sonra Mayıs ayı sonunda yapılan seçimde, cumhurbaşkanlığını eski savunma bakanı Abdulfettah es-Sisi'nin kazandığını ve geçerli oyların yüzde 96,91'ini aldığını açıklamıştı.