Sisi Riyad'a Gidecek

Sisi Riyad'a Gidecek

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, en büyük destekçisi olan Suudi Arabistan'ın yeni Kralı Selman ile görüşmek için Pazar günü Riyad’a gidecek.

Anadolu Ajansı’nın Mısır cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırarak verdiği habere göre, Sisi Kral Selman ile bölgesel meseleler, ‘terörle mücadele’ ve Mısır’da Mart ayında yapılacak olan, Kahire’ye destek sağlanması amaçlı ekonomi konferansının detaylarını görüşecek.

Mısır’daki 3 Temmuz 2013 darbesinin ardından Suudi Arabistan başta olmak üzere Katar dışındaki Körfez ülkeleri Sisi yönetimine milyarca dolarlık yardımda bulundu.
Darbeye tam destek veren Riyad, Müslüman Kardeşler teşkilatını da ‘terör örgütü’ ilan etti.

3 Temmuz darbesine tepki gösteren Katar’ın Mısır ve Körfez ülkeleriyle ilişkileri bozulmuş ancak daha sonra devam eden diyalog süreciyle sorunlar kısmen aşılmıştı.
Sisi, Suudi Arabistan’ın eski Kralı Abdullah’ın ölümünün ardından taziye ziyareti için 24 Ocak’ta Riyad’a gitmişti.

Pazar günkü ziyaret Sisi’nin Suudi Arabistan’ın Riyad’a Kral Selman döneminde gerçekleştireceği ilk resmi ziyaret olacak.

Ses kayıtları

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, özel kalem müdürü Abbas Kamil ve Askeri Konsey Üyesi Mahmut Hicazi'nin katıldığı Şubat 2014'te gerçekleşen bir toplantıdaki konuşmaların ses kaydı ortaya çıkmıştı.

Mısırlı muhaliflere ait Mükemmilin televizyonunun yayınladığı ve Sisi'nin cumhurbaşkanlığına aday olmadan hemen önceki dönemde gerçekleşen görüşmenin ses kaydında, Sisi kendisine destek veren Körfez ülkeleri ile kurulacak ilişki ile ilgili olarak, "Körfez ülkeleriyle tıpkı 1990’da Suriye rejimine yaptıkları gibi ‘al ve ver’ temelinde ilişki kurmamız gerekiyor" diyor.

"10 milyar BAE'den, 10 milyar Kuveyt'ten"

"Körfez ülkelerinde para pirinç gibi" diyen Sisi her ülkeden istenecek miktarı ise şöyle anlatıyor:

"Körfez ülkeleri liderleri kendi ülkelerinin bütçelerinin üzerinde dev paralara sahip... 10 milyar dolar istiyoruz... Bir 10 milyar Birleşik Arap Emirlikleri'nden, bir 10 milyar da Kuveyt’ten... Ordu hesabına geçecek 10 milyar dolara ihtiyaç duyuyoruz. Paralar Merkez Bankası'na girecek ve 2014 yılının hesabı kapanmış olacak."

Sisi'nin bu sözleri üzerine Abbas Kamil gülüyor. Sisi ise, "Niye gülüyorsun amcam? Para onlarda pirinç gibi" diyordu.

Kaynak: Al Jazeera ve AA