Sisi Rejiminin İpi Çekildi

Sisi Rejiminin İpi Çekildi

Sisi rejimi ideolojik olarak hem zihinlerde hem de onu destekleyenlerin gözleri önünde hızla çöküyor. Şimdi herkesin merak ettiği Sisi sonrası bölgesel ve uluslararası denklemin ışığında Mısır'ın nasıl yeniden dizayn edileceği.

General Sisi iktidarda kalarak büyük çöküşten kurtulabilmek adına her şansı deniyor. Yabana atılmayacak fikirler yok değil; ama kötüleşen durum göz önüne alındığında General Sisi kendisine emanet edilen her görevde büyük bir başarısızlık örneği gösterdi. Sisi yandaşlarının ve medyanın dile getirdiği gibi Mısır'ı bekleyen büyük bir felaketten ziyade, Generali bekleyen bir felaket söz konusu şu anda. 

Sisi rejiminin çökmesi sadece an meselesi, bunun sinyalleri ise başlamış durumda. Bunun ilk örneğini Müslüman Kardeşlerden başarısız bir sistemin alındığı retoriğinin çökmesi olmuştur. Sisi bütün çabalarına rağmen Mursi'yi ne toplumdan ne de kurumlardan tamamen izole edebilmiş değil, üstelik Mursi'nin doğru dürüst bir yönetim ortaya koyamadığı retoriğinin yanında bu etki, Sisi'nin elini zayıflatmakta. 


Aslında değişen bir şey de hala yok Sisi hem orduda hem medyada hem de partide ciddi bir destekçiye sahip. Ayrıca farklı görüşlü partilerde ve yargıda da Sisi'ye olan ciddi desteğin sürdüğü ortada. Ancak öte yandan Sisi rejimi Batı'dan ciddi para yardımları almasına rağmen bunu halka ulaştırmaması kendisine olan desteği her gün azaltırken bölgesel ve uluslararası arenada çok da öncelenmediği artık ortada olan bir durum. Daha geçtiğimiz günlerde bir adamın ekonomik sebeplerden dolayı kendisini nasıl yaktığını gördük, bunun dışında birçok kişi sürekli olarak kötüye doğru evrilen ekonomik durumdan oldukça şikayetçi. Henüz iki yıl önce Sis'ye ciddi destek veren çevrelerden şu sıralar ciddi eleştiri seslerini yüksek perdeden duyar olduk, Sisi rejimi ise bu seslere şimdilik sağır ve kör görünmekte. 

Sisi iktidara geldiğinden beri siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan toplumu daha iyiye götürecek ne yaptı? Kimleri Sisi'yi eski devlet başkanı Nasır'a benzetiyor. Oysa Nasır'ın Mısır için milli/ulusal projeleri vardı, birçok yapısal sorunu çözüp tüm Mısırlıların yararlanabilmesi adına sosyal ve ekonomik reformlar gerçekleştirdi. Peki ya Sisi ne yaptı? 


Sisi otoriter ve güçlü bir iktidar resmi çizmeye çalışıyor, oysa gerçek bunun tam tersi. Bakın geçtiğimiz günlerde ''tuk tuk'' olarak bilinen taksicilerin eleştirisi bile tek başına Sisi rejimi derinden sarsıp etkilemeye yetmişti. Öyle içi boş bir rejimden bahsediyoruz ki kendisine yönelik sosyal medyada komik videolar hazırlayan çocuklarla başa çıkamayınca çözümü onları hapse atmakta bulan bir rejim ile karşı karşıyayız. Öte yandan o kadar ağır silahlara sahip olmasına rağmen askerlerini  teröristlerden bir türlü korumayı başaramayan bir rejim ne kadar güçlü olabilir? 


Bazı kişilerin düşündüklerinin aksine Sisi rejimi Büyük Mısır ve bölge istikrarından ziyade, onun iktidarı bazı Batılı güçlerin ve onların bölgesel planları için oldukça işlevsel bir politik ortaya koymakta. Öte yandan Batılı raporlarda ortaya çıktığı üzere Sisi iktidarı ile Mısır için ciddi bir çöküş ve ekonomik kriz uyarısı yapıldığı biliniyor. Buna rağmen Sisi'nin bölgede diplomatik ve ekonomik olarak Batı tarafından desteklenmesi kendi içinde bazı soru işaretleri taşımakta. 

Devlet politikalarının aksine Batılı kapitalist karteller Mısır'a yönelik olarak stratejilerini çoktan değiştirmeye başladı. Bu çevrelere göre Sisi kapalı toplantılarda özellikle Batılı müteşebbisler tarafından sert bir dille eleştirilip bu yönde devam ederse kendisi için zamanın tükeneceğini açıkça söylemekte. Bölgesel güçler ise şimdiden Sisi sonrası için kendi çıkarları doğrultusunda alternatif arayışlarına başlamış durumda. Buna rağmen Batılı güçlerin neden hala Sisi'ye olan desteklerini durdurmadığı ve sivil bir yapının Sisi'nin yerine geçmesine yanaşmadığı akıllarda soru işaretleri uyandırıyor. 

Sisi rejimi ideolojik olarak hem zihinlerde hem de onu destekleyenlerin gözleri önünde hızla çöküyor. Şimdi herkesin merak ettiği Sisi sonrası bölgesel ve uluslararası denklemin ışığında Mısır'ın nasıl yeniden dizayn edileceği. 

düşünce mektebi