Sisi Mısır Topraklarını Peşkeş Çekmeye Hazırlanıyor !

Sisi Mısır Topraklarını Peşkeş Çekmeye Hazırlanıyor !

Mısır, Tiran ve Sanafir adalarını Suudi Arabistan'a teslim etmeye yönelik birkaç önemli adım attı ve Mısır halkının toprağı resmen Suud'a peşkeş çekilmeye hazırlanıyor.

Mısır, Tiran ve Sanafir adalarını Suudi Arabistan'a teslim etmeye yönelik birkaç önemli adım attı. Mısır parlamentosunun önümüzdeki 2 aylık süreçte, Tiran ve Sanafir'in Suudi Arabistan'a devredilmesi hakkındaki kanunu oylayacağı ileri sürüldü. 
KARAR İMZA AŞAMASINDA
Mısır hükümeti yakında Tiran ve Sanafir Adaları'nın Suudi Arabistan'a olan imtiyazını tamamlayacak. 
 
Mısır merkezli muhalif haber sitesi Mada Masr'ın haberine göre, gerçek ismini saklamak koşuluyla Mada Masr'a konuşan Mısır hükümetinden bir kaynak, anlaşmanın imzalanmasıyla ilgili zaman çizelgesi hakkında "birkaç hafta belki ama iki aydan daha az bir süre" şeklinde konuştu. 
 
Hükümet kaynağına göre; devlet haftalar önce anlaşmanın, makul çoğunlukla Meclis'ten geçmesini teminen, üst düzey toplantılar düzenledi. Toplantılarda ayrıca, siyasi kızışma konusundaki kapıları kapatmaya çalışmak,  anlaşmanın veya diğer siyasi manevraların protestolarıyla meclis istifalarını imkânsız kılmak bunun yanı sıra, parlamentonun anlaşmayı onaylamasından sonra popüler siyasi eylemleri önlemek için çalışıyorlardı. 
 
Sisi Anlaşmayı Yaptı Suud'a Bildirdi
 
Suudi Arabistan "konuyla alakalı yakında bir sonuç bekliyor." Bu, yakın tarihte krallıkta ve krallığın dışında Suudi Arabistan diplomatlarıyla bir araya gelen ve isimsizlik şartıyla Mada Masr ile konuşan iki Avrupalı diplomatın görüşü...
 
Suudi Yardımcısı Veliaht Prens Mohammed bin Salman, Sisi'nin ziyaretinin ardından Mayıs ayında Suudi Arabistan'ın adalar üzerindeki egemenliğinden bahsetmişti. Hükümet kaynağına göre, Sisi, Suudi yetkililere, onaylamaya hazır olarak anlaşmayı Meclis'e gönderme kararı aldığını bildirdi. 
 
 MISIRLILAR AYAKTA
 
Öte yandan, Mısırlı muhalif siyasetçiler dün, Tiran ve Sanafir adalarının egemenliğinin Suudi Arabistan'a geçmesini öngören anlaşmanın parlamentoda onaylanması durumunda açlık grevi ve çeşitli eylemler yapacaklarını bildirmişti.
 
"ULUSAL HAREKET SOKAKLARA İNECEKTİR"
 
Hamdin Sabbahi, basın toplantısında; "Parlamento anlaşmayı onayladığı an ulusal hareket sokaklara inecektir. Biz sözümüzü söyledik. Zafer bizim oluncaya kadar açlık grevi ve eylem yapacağız. Tiran ve Sanafir'in kaybedilmesi Mısır'ın kaybı ve ona yapılmış bir aşağılama, Suudi Arabistan için patlamaya hazır bir bomba, İsrail için ise hakiki bir kazançtır." dedi.
 
OCAK AYINDA KARAR İPTAL EDİLMİŞTİ
 
Geçtiğimiz ocak ayında Suudi Arabistan'la yapılan anlaşmayı iptal eden mahkeme, tartışmalı Tiran ve Sanafir Adalarının Mısır toprağı olduğuna hükmetmişti. Duruşmada, "Mahkeme, Tiran ve Sanafir adalarının Mısır toprağı olduğu kanaatine varmıştır" denmişti. 

KAYNAKVATAN