"Sisi Gizli Anlaşmalarla Mısır’ı İsrail’e Açtı"

"Sisi Gizli Anlaşmalarla Mısır’ı İsrail’e Açtı"

ABD medyası İsrail’in Mısır’la yaptığı gizli anlaşmayla Sina Yarımadası’nda hava saldırıları düzenlediğini yazdı.

ABD medyası İsrail’in Mısır’la yaptığı gizli anlaşmayla Sina Yarımadası’nda hava saldırıları düzenlediğini yazdı. 

New York Times’ta yar alan haber göre, iki yıldan beri süren anlaşma kapsamında Cumhurbaşkanı Sisi’nin onayıyla Tel Aviv’in ülkede en az 100 gizli hava saldırısı gerçekleştirdiği bildirildi.

Filistin’de özellikle de Kudüs konusunda attığı işgalci adımlarla bütün İslam dünyasında sert tepkilere neden olan İsrail’in Mısır’la yaptığı gizli anlaşmalar ABD basını tarafından ifşa edildi. 

New York Times gazetesi, İsrail’in Sina Yarımadası’nda Kahire hükümetinin de onayıyla hava saldırıları gerçekleştirdiğini ve bunun ‘gizli anlaşma’larla yapıldığını yazdı. New York Times, “Gizli Anlaşma: İsrail, Kahire’nin onayıyla Mısır’da Hava Saldırıları Gerçekleştiriyor” başlıklı haberinde İsrail’in Mısır’da en az 100 hava saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu.

IŞİD’in Kuzey Sina’da düzenlediği saldırılarda yüzlerce asker ve polisi öldürdüğü, bölgede bir Rus yolcu uğçağını düşürdüğü, toprak talebinde bulunduğu anlatılan haberde, Mısır’ın bu terörü durduramadığı ve İsrail’in harekete geçtiği kaydedildi.

“İki yıldan fazla bir süredir İsrail İHA’ları, helikopterleri ve jetleri Mısır içinde 100’den fazla gizli hava saldırıları gerçekleştirdi. Hepsi de Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin onayı ile yapıldı” ifadesini kullanan gazete, bu adımın iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir aşamaya geçildiğine işaret ettiğini yazdı.

Gazetenin haberinde Sisi’nin izniyle gerçekleşen gizli hava saldırılarının işaretsiz ve kimliksiz İHA, helikopter ve savaş uçaklarıyla yapıldığı bilgisi de paylaşıldı. Haberde ayrıca “Dikkat çekici işbirliği, ilişkilerinin gelişiminde yeni bir aşamaya işaret ediyor. Mısır ve İsrail şimdi ortak bir düşmana karşı gizli bir savaşta gizli müttefikler” ifadeleri yer aldı. 

Gazete, “İsrail’in müdahalesi Kahire için, militanlarla yaklaşık 5 yıllık savaşında Mısır ordusunun yerini yeniden kazanmasını sağladı. İsrail için ise, hava saldırıları sınır güvenliğini ve komşusunun da istikrarını sağladı” şeklinde ifadeler kulandı. ABD’li yetkililerin, İsrail hava saldırılarının Mısır ordusunun militanlara karşı avantaj sağlamasında belirli bir rol oynadığına ilişkin açıklamalarını kullanan NYT, ancak Tel Aviv’in hava saldırılarının bölge için bazı beklenmeyen sonuçlar da getirdiğini yazdı. Gazete İsrailli ve Mısırlı yetkililerin konuya ilişkin açıklama yapmadığına dikkat çekti. Öte yandan NYT haberinde Amerikan yetkililere dayandırdığı iddiasına göre Cumhurbaşkanı Sisi’nin sınırlı sayıda askeri ve istihbarat görevlisinin bildiği anlaşmayı gizlemek için daha fazla dikkat ettiğini belirtti.

ÖRTÜLÜ ORTAKLIK 40 YILDIR SÜRÜYOR

Gözlerden uzak bir şekilde, 40 yıl önce 1978’de imzalanan Camp David’den beri  Mısır’ın en büyük generalleri İsrailli muadilleriyle istikrarlı bir şekilde daha da büyüdü. Mısır güvenlik güçleri, İsrail’in Mısır sınırında bulunan ve silahlı kuvvetler grubu Hamas’ın kontrolündeki Filistin topraklarında bulunan Gazze Şeridi’ndeki mal akışına yönelik kısıtlamaları uygulamasında İsrail’e yardım etti. İsrail yetkilileri, Arap Baharı ayaklanmasının ardından 2012’de Mısır’ın Müslüman Kardeşler Partisi’nin başkanlığına seçilmesi konusunda endişeliydi. Yeni Cumhurbaşkanı Muhhamed Mursi, Camp David anlaşmalarına saygı göstermeyi taahhüt etti. Fakat İsrailliler, Müslüman Kardeşler’in Hamas’la olan ideolojik akrabalık ve Yahudi devletine tarihi düşmanlığı konusunda endişeliydi. Bir yıl sonra Sisi, Mursi’ye drbe yaparak yönetimi ele aldı. İsrail bu değişikliği memnuniyetle karşıladı ve ABD’yi de bunu kabul etmeye çağırdı.


 


Kaynak : Karar