Sisi Efendisini Artık Dinlemiyor

Sisi Efendisini Artık Dinlemiyor

Mısır Amerikan Üniversitesi siyaset uzmanlarından Said Sadık, Mısır ve Suudi Arabistan ilişkilerindeki durumu, "geçici gerginlik" olarak yorumladı

Mısır Amerikan Üniversitesi siyaset uzmanlarından Said Sadık, Mısır ve Suudi Arabistan ilişkilerindeki durumu, "geçici gerginlik" olarak yorumladı. Sadık, "Suudi Arabistan'da siyaset ve basın kulislerinde Mısır ile ilgili bazı söylentiler dolaşıyor. Ancak bu çok uzun sürmeyecek. Çünkü Mısır ile Suudi Arabistan'ın birbirine ihtiyacı var. İlişkilerdeki gerginliğin sebebi, Suriye ve Yemen'de yaşanan krizlerdir. Mısır yönetimi Suriye'de çözümün askeri değil siyasi olması gerektiği görüşünde. Suudi Arabistan tarafının tutumu ise askeri çözümden yanadır." dedi.

GÖRÜŞ AYRILIKLARI DERİNLEŞTİ

Kahire'de faaliyet gösteren Siyaset ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkan Yardımcısı uluslararası ilişkiler uzmanı Muhtar Gubaşi de iki ülke arasında görüş ayrılıkları olduğunu doğruladı. Mısır ve Suudi Arabistan arasında özellikle de Suriye konusunda anlaşmazlıklar bulunduğunu dile getiren Gubaşi, bölge ülkeleri arasındaki kamplaşmaların Mısır ve Suudi Arabistan yönetimleri arasındaki görüş ayrılıklarını daha da derinleştirdiğini, BMGK oylamasında bunun iyice su yüzüne çıktığını söyledi.

TEPKİLER GELDİ

Fransa ile İspanya'nın sunduğu ve ABD tarafından desteklenen "Suriye'nin Halep kentinde çatışmaların durmasını ve askeri uçakların kent üzerinde uçuşuna son verilmesini" içeren karar tasarısına destek veren Mısır heyetinin, Rusya'nın sunmuş olduğu tasarıyı da desteklemesi Suudi Arabistanlı yetkililerin tepkilere neden oldu.

Suudi Arabistan'ın BM daimi üyesi Abdullah El-Muallimi, oylamanın ardından basına yaptığı açıklamada, Mısır'ın tutumunu "acı verici" olarak değerlendirmişti.

SUUDİ ARABİSTAN, MISIR'A TEPKİLİ

Suudi Arabistan'ın ABD lobisi başkanı Selman El-Ensari de sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Mısır'a tepki gösterdi. Ensari açıklamasında, "Kusura bakma ey Mısır, Rusya'nın karar tasarısı lehinde oy vermen, Arap alemi ve dünyaya anneliğin konusunda beni şüpheye düşürdü." İfadelerini kullandı.

Öte yandan Mısır medyasında Ekim ayının başından bu yana Suudi Arabistan'ın Mısır'a petrol ve petrol ürünleri yardımını kestiği konuşuluyor. Ancak henüz Mısır tarafından herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.