Sisi ateşkesini savundu

Sisi ateşkesini savundu

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Mısır tarafından hazırlanan, ancak Hamas'ın muhatap alınmadığı ateşkes önerisini savundu. İsrail ise Mısır'da yapılması planlanan kapsamlı ateşkes görüşmelerine katılmayacağını açıkladı.

İtalya Başbakanı Matteo Renzi ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Mısır'ın Gazze için sunduğu ateşkes önerisinin Gazze'de Filistinlilerin kanının akmasını durduracak tek çözüm olduğunu söyledi.
Şu anda hassas bir zamanda olunduğunu belirten Sisi, Gazze'de bir an önce ateşkesin olması gerektiğini ifade etti.
Sisi, "Kaybedilen her zaman sorunu daha da karmaşık hale getiriyor. Eğer Mısır'ın ateşkes önerisini kabul etselerdi, bu kadar çok kanın akması önlenebilirdi" dedi.
Kahire yönetiminin önerdiği ateşkes karadan, denizden ve havadan gerçekleşecek bombardımanın önüne geçmeyi hedefliyor. Ateşkes ayrıca sınır kapılarının açılarak sivillerin güvenli geçişinin teminatının sağlanmasını içeriyor.
Hamas ise İsrail'in Gazze'ye saldırmaması, Batı Şeria'da Filistinlilere yapılan saldırıların durdurulması, İsrail'in takas sonucu serbest bıraktıktan sonra tekrar gözaltına aldığı tutukuluları serbest bırakması ve Gazze ablukasının kaldırılması gibi şartlar yerine getirilmeden ateşkesi kabul etmeyeceğini ilan etti.
Ateşkes görüşmeleri ertelendi
Hamas ile İsrail arasında 72 saat ateşkes ilan edilmesinin ardından AFP'ye bilgi veren ABD'li bir diplomat, İsrail - Filistin görüşmelerinin cuma günü Mısır'da başlayacağını aktarmıştı.
Hamas yöneticilerinden eski vakıflar bakanı İsmail Rıdvan ise Hamas, İslami Cihad Hareketi ve Filistin Kurtuluş Örgütü'nden oluşan heyetin bugün Kahire'de olacağını söylemişti.
Rıdvan, "Heyette Hamas'ı temsilen Mısır'da ikamet eden Hamas Siyasi Bürosu üyesi Musa Ebu Merzuk'un yanı sıra ikisi Gazze'den, ikisi dışardan beş kişi yer alacak" dedi. 
Ancak İsrail'in Refah'a saldırması sonucu BM tarafından önerilen ve tarafların kabul ettiklerini duyurduğu ateşkes bozuldu. Mısır da Kahire'de yapılması planlanan ateşkes görüşmelerinin ertelendiğini duyurdu.
Refah Sınır Kapısı'nda çile
Mısır yönetimi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana, yabancı pasaportu taşıyanların, Mısır vatandaşlarının ve Gazze'den gelen sınırlı sayıda yaralının ülkeye girişine izin veriyor.
Ancak sınır kapısı, İsrail saldırılarının başlamasından bu yana sadece birkaç kez açıldı.
Sınırda bekleyen insani yardım ekiplerinin Gazze'ye girişinde sık sık sorun çıkartılıyor. 
Hamas Refah'ta geçişlere sizin verilmemesi sonrası, “Mısır halkını ülkedeki yönetime Refah Sınır Kapısı'nın süresiz açık tutulması için baskı yapmaya davet ediyoruz. Sessizliğiniz, Gazze’de kardeşleriniz katledilirken düşmana daha da cesaret veriyor, daha fazla ölüme ve halkımıza yönelik yok etme girişimine sebep oluyor” açıklamasında bulunmuştu.
Mısır medyasında nefret söylemi
Darbe lideri Abdulfettah Sisi liderliğindeki Mısır yönetimi daha önce bir ateşkes önerisinde bulunmuş, İsrail bu öneriyi kabul etmiş ancak teklifin içeriğinden haberi olmadığını söyleyen ve diz çöktürme girişimi olduğunu belirten Hamas yönetimi ateşkesi kabul etmemişti.
Mısır medyasında da Hamas’ı sert şekilde eleştiren yorumlar ve haberler dikkat çekiyor. Mısır'daki birçok televizyon programında Camp David anlaşması gereği Mısır'ın İsrail'i korumakla yükümlü olduğu ve Gazze'deki "teröristleri" bombalaması gerektiği propagandası yapılıyor. 
Sisi yönetimine yakın medya kuruluşları İsrail’in 500’den fazla kişinin ölümüne neden olan saldırılarından Hamas’ı sorumlu tutuyor.
Hamas yönetimi Mısır medyasında yer alan haberlerde Gazze halkının ‘şeytanlaştırılmasına’ da tepki gösterdi.