Sırplardan da Ayrılık Sesleri Yükseliyor

Sırplardan da Ayrılık Sesleri Yükseliyor

Bosna Hersek Cumhuriyeti'nde yaşayan Sırplar, bağımsız olmak istediklerini dillendirmeye başladı

Kırım'ın önce bağımsızlığını ilan etmesi, ardından Rusya'ya bağlanması ile gelişen olaylar Bosna Hersek'teki Sırpların da iştahını kabarttı ve Bosna Hersek'ten ayrılmayı yüksek sesle dillendirmeye başladılar. Sırplar, Bosna Hersek'i "yapay devlet" olarak niteleyerek kendi devletlerini kurmak istediklerini dile getiriyor.

Bosna Hersek Cumhuriyeti'ne bağlı olan Sırp Cumhuriyeti lideri Milorad Dodic, kendi yönetimlerinin bağımsızlık kazanması gerektiğini savundu. Sırpların yoğun yaşadığı Bosna Hersek Cumhuriyeti'nin ikinci büyük kenti Banya Luka'nın yasal bağımsızlık zemininin, 2008 yılında bağımsızlığını kazanan Kosova'dan daha geniş olduğunu olduğunu ileri süren Sırplar, Dodic'in çağrısına olumlu cevap vereceklerini belirtiyor.

Dodic bir yıl önce yaptığı açıklamasında, "Eğer uluslararası toplum Kosova'nın bağımsızlığını kabul ediyorsa, Sırp Cumhuriyeti'nin bağımsızlığını kazanması için önemli bir yol açılmıştır" demişti. 

Kosova bağımsızlığını açıkladığı zaman, Belgrad'daki merkezi yönetime bağlıydı ve özerk bir cumhuriyete sahip değildi, sadece bölgesel özerkliği vardı. Ancak Sırpların Bosna Hersek'te özerk bir cumhuriyete sahip olduğu belirtiliyor. Bu yüzden Sırpların bağımsızlık ilan etmesinin uluslararası hukuk açısından daha kabul edilebilir olduğu ileri sürülüyor.