Sıradaki Hedef Bahreyn  mi ?

Sıradaki Hedef Bahreyn mi ?

İsrail'in son dönemlerde gerçekleştirdiği körfez ülkesi ziyaretleri ilginç bir hâl almaya başladı.

İsrail'in son dönemlerde gerçekleştirdiği körfez ülkesi ziyaretleri ilginç bir hâl almaya başladı.


İsrail Başbakanı Netanyahu da, 27 Ekim`de, ülkesinin diplomatik ilişkilere sahip olmadığı Umman`a resmi bir ziyaret gerçekleştirerek Sultan Kabus Bin Said ile görüşmüştü.


Netanyahu'nun ziyaretinin akabinde, İsrail Kültür ve Spor Bakanı Miri Regev, Abu Dabi'de düzenlenen Dünya Judo Şampiyonasına katılmak üzere bir spor heyetinin başkanı olarak 27 Ekim'de Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) ziyaret etmişti.

İsrail İletişim Bakanı Eyüb Kara ise 30 Ekim'de Dubai'de bilgi ve iletişim güvenliği konulu uluslararası bir toplantıda konuşma yapmıştı.

Tüm bu görüşmelerin ardından İsrail İstihbarat ve Ulaştırma Bakanı Yisrael Katz, 6-8 Kasım tarihlerinde başkent Maskat'ta düzenlenen Uluslararası Ulaştırma Konferansı'na katılmak üzere Umman'a gitti.


Katz, "Bu, İsrail ile Umman arasındaki ilişkileri iyileştirecek tarihi bir ziyaret. Bu ziyarette, Körfez ülkeleriyle İsrail ve Akdeniz'i birbirine bağlayacak 'Bölgesel Barış İçin Demiryolu' isimli projemizi sunmayı ve güçlendirmeyi planlıyorum." açıklamasında bulunmuştu.

İsrail ile Umman arasında diplomatik ilişki olmamakla beraber, iki ülke 1996'da karşılıklı ticaret temsilcilikleri açma anlaşması imzalamış ancak bu ilişkiler de 2000 yılında patlak veren Filistin İntifadası'yla dondurulmuştu.
 
Sıra Bahreyn'de mi?

Geçen günlerde ise Yediot Ahronot gazetesi, Bahreyn'in İsrail ile ilişkileri normalleştirme adına gizli görüşmeler gerçekleştirdiğini iddia etti. Gazeteye göre, söz konusu görüşmeler, iki tarafın ilişkilerin yeniden başladığını açıkça ilan edecekleri bir formül bulunmasını hedefliyor ve Netanyahu'nun Bahreyn'e gerçekleştirmesi muhtemel ziyaretin ön hazırlığı olma özelliği taşıyor.


Manama ise İsrail gazetelerinde gizli görüşmelerle ya da muhtemel ziyaretle ilgili haberle ilgili yorum yapmadı.


Bahreyn siyasetinin İsrail karşısındaki değişimini gösteren bir diğer durum ise Dışişleri Bakanı Halid bin Ahmed bin Muhammed Al Halife'nin geçen mayıs ayında, İsrail'in Suriye'deki İran'a ait askeri noktaları hedef almasının ardından ülkesinin, "İsrail'in kendini müdafaa hakkını" desteklediği yönündeki açıklaması oldu.


Bahreynli bakanın açıklamaları, İsrail tarafından övgüyle karşılandı. İletişim Bakanı Kara, bunun İran saldırganlığı karşısında İsrail'e verilmiş tarihi bir destek olduğunu ifade etti.