Sıra Geldi  Mısıır'a

Sıra Geldi Mısıır'a

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Rusya ve israil'le yeni açılımın yapıldığını, bayramdan sonra Mısır'a da heyet gönderileceğini söyledi.

 

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, Rusya ve israil'le yeni açılımın yapıldığını, bayramdan sonra Mısır'a da heyet gönderileceğini söyledi.
 
Türk-İş İl Temsilciliğince Demiryol-İş Sendikası eğitim salonunda düzenlenen bayramlaşma programına katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli, şunları söyledi:
 
"Mısır'la da inşallah yumuşama sağlanacak. Dolayısıyla bu bölgedeki yumuşamayla inşallah Suriye'de artık akan kanı durdurmamız gerekiyor. 460 bin kişi hayatını kaybetti, 4,8 milyon Suriyeli ülkesini terk etti. Suriye, fiziki olarak zaten bina ve insan stoku olsun, alt üst oldu. Batılılar, Suriye'den doktorları, mühendisleri, işlerine yarayacak olanları aldılar. Yine Türkiye'ye ihtiyaçları oldu, biz dedik ki, '3 milyon misafirimizi, sizden yardım bekleyeceğiz diye almadık. Ecdadımızın yaptığı gibi zorda olan herkese kapılarımızı açtık.' Açık kapı politikamızı da devam ettireceğiz."
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Mısır'daki mevcut durumu iyileştirme bakımından bazı ortak adımlar da atabiliriz. Amacımız Mısır'ı cezalandırmak veya düşmanlık yapmak değil. Böyle bir şey söz konusu olamaz ama yanlış bir şey varsa da söylüyoruz" demişti.
 
Mısır ile ilişkilerde yumuşama sinyalleri
 
Ankara ile Kahire arasındaki ilişkilerin seviyesi, seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013'te askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılması sonrasında düşürülmüştü.  İki ülke büyükelçilerini karşılıklı olarak çekmişti. İlişkiler 23 Kasım 2013'ten bu yana maslahatgüzâr seviyesinde.
 
Krizin ardından ilk temasın, Eylül 2014'te New York'ta Dışişleri Bakanları düzeyinde gerçekleşmesi planlanmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Al Jazeera'ye görüşmeyi doğrulamıştı. Ancak Mısır Dışişleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmanın ardından görüşmenin  iptal edildiğini duyurmuştu.
 
Mısır-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için Nisan ayında Suudi Arabistan Kralı Selman devreye girmiş, beş günlük Kahire ziyaretinin ardından Ankara'ya resmi bir ziyaret gerçekleştirmişti. Al Jazeera'ye bilgi veren bir Türkiyeli diplomat, Kral Selman'ın iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için iki tarafa da kuvvetli mesajlar verdiğini söyledi.
 
Kral Selman'ın ziyaretlerinin ardından İstanbul'da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilâtı zirvesine Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri de katıldı, kısa bir konuşma yaptıktan hemen sonra Kahire'ye geri döndü. Türkiyeli diplomat "şimdilik hedeflenen zaten buydu, daha ileri düzeyde adımlar gelecek dönemde atılacak" yorumunu yapmıştı.
 
Mursi üçüncü ülkeye gitsin
 
İlişkilerde yumuşama sinyalleri veren Ankara, darbe döneminde başta seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi olmak üzere siyasi tutukluların durumunda yeni düzenlemeler yapılmasını talep ediyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, hakkında idam kararı verilmesinin ardından, "Biz başından beri Mursi bir üçüncü ülkeye gitsin diyoruz" açıklaması yapmıştı.
 

 

Kaynak : Al-Jazeera, AA